Door Ronald Lamping.
Door Ronald Lamping.
COLUMN

GÊNANT

Column 451 keer gelezen

Heerlijke verkiezingen. Topcabaret. Waar te beginnen? Column bedraagt zo`n 485 woorden. Hangt af van de lengte per woord. Neem het samengestelde woord, ‘voor-de-gek-houderij’. Lang woord. Kan het woord ‘nep’ gebruiken. Schept ruimte. Die ruimte kan ik dan vullen met ‘fopperij’.

Dat was het ook. Burgers meden massaal stemhokjes. Start van bedrog. Politici zwamden. Kwam door Oekraïne. Complete nonsens. Je kunt wél gezellig naar restaurant, terras, voetbal of ontspannen zonnen. Stemmen? Sorry, lukt niet, want oorlog.

Fractievoorzitters logen hun huig uit de strot. Als antieke tol draaiden ze zo lang rond, dat burgers evenwichtsstoornissen kregen. Rutte verloor, maar schaterde dat VVD de grootste van Nederland is. Hoekstra trok mistig rookgordijn op. Klepte dat verlies meeviel. Soort winst. Beroepsengerd Baudet sprokkelde slechts wat zeteltjes, maar wist, dat ze een voet tussen de deur hadden. Dichtsmijten die deur! En hard!

Meisje Marijnissen verliest jarenlang álle verkiezingen, maar wist wél de reden. We moeten de wijken in! Bij ons heet dat mosterd na de maaltijd. Ster van de avond bleek Lilianne Ploumen van de PvdA. Die stond na winst in Amsterdam te krijsen als een speenvarken op weg naar de slacht. Met overslaande stem brulde ze over winst, die later bedroevend marginaal bleek.

Dan Leidschendam-Voorburg. De live tv uitzending over de uitslagen. Zelden zoiets amateuristisch gezien. Schrijnend en gênant. Sloeg werkelijk nergens op. Wat een wanvertoning. 

Ze hadden daar NOS coryfee Ferry Mingelen voor uitgenodigd. Mag je iets verwachten. Het was tenenkrommend slecht. Of zijn geheugen loopt terug of hij was onvoorbereid. Hij kende nauwelijks een naam, bladerde mompelend verward in blaadjes en eindigde zelfs tegen een kandidaat met: “Zeg je naam dan zelf maar!” Ontstellend armzalig.

Toppunt van onkunde waren de momenten, dat uitslagen per bord werden uitgelegd en Mingelen er de hele (!) uitleg met zijn rug naar de kijker breeduit voor bleef staan. En dat dan meerdere keren. Kijkers zagen dus nul, niets, nada! Klasse, Ferry!

Ook weerzinwekkend slecht was zijn gezamenlijke gesprekje met twee leden van PvdA en naar ik meen van Christen Unie. PvdA dametje bleek reïncarnatie ANWB praatpaal. Onstuitbaar aan het ratelen, terwijl haar gespreksgenoot nauwelijks tot niet aan het woord kwam en wat lullig wortel stond te schieten. En Ferry? Die greep niet in en zakte weg naar schaamteloos onderbond niveau.

Noemenswaardig blijft ook de slotscene met alle fractievoorzitters op een rij. Die mochten iets nietszeggends brabbelen en de microfoon snel doorgeven. Leek op een spreekbeurt in groep 6 van de basisschool, waarvoor de juf overigens een vette onvoldoende zou geven.

Opbrengst aan einde van deze dag? Liegende landelijke politici, gênant slechte lokale tv en een presentator, die er totáál niets van bakte en dacht te overleven op routine. Een aanfluiting!

Heb zelf genoeg gepresenteerd. Dan bereid je je voor. Presenteren is vorm geven aan een evenement met verantwoording aan hen, die jou hebben uitgenodigd. Wat het niet is?

Met de pet naar gooien!

Uit de krant