Door Ronald Lamping.
Door Ronald Lamping.
COLUMN

TE VEEL

Column 908 keer gelezen

Alles stond afgelopen weken in de alarmerende signatuur van ‘te veel’. Te veel dit, te veel dat. Word er tijdens het typen een beetje plagerig van. 

Vond mediabelangstelling overlijden Engelse koningin te veel. Bijzondere vrouw met uitzonderlijke plichtsbetrachting. Terecht aandacht. Maar dagenlang pagina`s en journaals overvol, trek ik slecht. Tel daarbij op de eindeloze semi-interessante ontboezemingen van tafelgasten, die hun kennis van de overledene spuien alsof ze haar dagelijks spraken. Onvermijdelijke Hollandse behaagziekte als een bekende overlijdt.

Dagelijks tientallen foto`s. In tegenstelling tot de dorpsslager zeg ik: “Mag het een onsje minder?” Ook die bedenkelijke roddelpraatjes. Niveau nul. Twee broers hebben bonje. Twist werd volledig uitgemolken. Zelfs Bert van Leeuwen werd geraadpleegd: “Zorgt oma`s dood voor verbroedering? Ik twijfel!” Klasse, Bert, stuur limousine naar paleis! 

Vervolgens, wereldnieuws! Broers liepen tóch naast elkaar, kraaiden media. Ook tijdens de opzichtig geregisseerde pr-show bij het bezoeken van de bloemenzee zochten media hijgerig naar aanknopingspunten: “Ze spraken nauwelijks met elkaar”. Ach, jeetje!

Te veel. Oók op Schiphol. Te veel reizigers. Directeur werd het ook te veel. Wel koddig. Hij zei: “Ik heb mijn uiterste best gedaan!” Dat statement was dus een fantastisch brevet van onnozelheid. Geslaagde poging tot karakterzelfmoord. Want, als hij inderdaad zijn uiterste best heeft gedaan en het resultaat bleek maandenlang gigantische ellende en torenhoge claims, dan zeg ik: “Ongeschikt, die móet er uitvliegen! Zonder vertraging!”

In de Mall scharrelden te veel muizen. Wéér dat, ‘te veel’. Bij Jumbo. Die muizen pisten de handel onder, want incontinent. Daarbij vraten ze lekker van de uitgestalde waren. Met knipoog naar de concurrent, piepten ze: “Hamsteren!” 

Tegelijkertijd werd Jumbo topman Frits van Eerd opgepakt. Nog niet schuldig, maar wel te veel contacten met een louche Drentse oud-motorcrosser. FIOD wilde eens weten, hoe connecties liepen en deed grootscheepse invallen. Frits moest mee. Natuurlijk het klassieke cliché, “als verdachte ben je nog geen dader!” Klopt, oogt echter niet in je voordeel, tóch? Afwachten. Als het u al interesseert. Mij, eigenlijk, totáál niets.

Te veel muizen. Krijgen ze dat ongedierte weg, of wordt dit net zo`n drama als de verkeerschaos? De verkeersinformatie hangt van leugens en valse beloftes aan elkaar. Bij ons heet dat poëtisch: ‘Kluitje in het riet politiek’. In het AD zegt Bart van Twillert, dé man achter de Mall: “Ik zag Leidsenhage als ideale plek voor de Mall. Want, er lag veel (…) ruimte omheen”. Wat dacht je van een bril op sterkte, knul?

Terug naar het Engelse koningshuis met te veel strapatsen. Ik lees hoe de twee broers naar buiten kwamen. Zit u? Dat was…..”ongemakkelijk!” Scoop, on-ge-mak-ke-lijk. Tel daarbij een oom op die niet van meisjes af kon blijven en zijn chronische afwijking afkocht met oma`s miljoenen. Die goorlap stond in vol ornaat naast de kist. Even onbehaaglijk als triest.

Te veel, allemaal te veel gedoe. Hopelijk niet voor Jumbo baas Frits. Want het kan zo maar zo zijn...

dat het muisje nog een staartje krijgt!

Uit de krant

Uit de krant