Door Ronald Lamping.
Door Ronald Lamping.
COLUMN

BOBO, DAFNE & YURI

Column 56 keer gelezen

Communicatie, daar draait alles om. Gaat vaak fout. Definitie? Communicatie is een activiteit waarbij levende wezens betekenissen uitwisselen door op elkaars signalen te reageren.

Afgelopen week kregen we een lesje miscommunicatie. Geschikt voor cursuspakketten. Niet iedereen is communicatief. De een praat makkelijker dan de ander. Ook zijn velen niet in staat om (door emotie) dat wat gezegd wordt op juiste waarde in te schatten.

Over Yuri van Gelder heb ik het niet. Oud nieuws. Curieus is echter de bedroevende communicatie. Hoe het niet moet. De ene partij (Bobo`s) zweeg, andere partij (de Yuri`s) poneerde uitvluchten. Deze miscommunicatie resulteerde in een sociale media guerrilla. Regenten zijn sowieso gehaat . Als je daar tegenaan schopt heb je fans. Dan is Yuri zielig en bobo`s volk, dat parasiteert op 'onze' centen en zich overgeeft aan feest, zuip- en vreetpartijen. Omgeven door appetijtelijke vrouwtjes, die zo ijdel zijn, dat ze een visagist leasen om de rimpels te asfalteren.

Op sociale media geen oog voor andere invalshoeken. Men braakt een eenzijdige mening uit ontdaan van feitelijkheden. Orthodox schelden met eenlettergrepige woorden. Katja S. zeikt ook mee en nodigt Yuri uit voor een dinertje. Mijn God, wat een verwaande kreet van vroomheid.

Dafne Schippers heeft op moment van schrijven (zondagmiddag ) het podium gemist. Wellicht (?) revanche op de 200 meter. Dafne lacht plots niet meer. Is (begrijpelijk) chagrijnig en ontdaan. Wat we zien is niet langer het geinige buurmeisje, maar een teleurgestelde recalcitrante tante. Coach en tante communiceren zwak. Er speelt iets van fysiek ongemak en meer zeggen ze niet. Zo hebben we die goedlachse ("Ik ben heel ontspannen") sprintkoningin niet eerder gezien. Ware aard of deceptie?

Bobo`s, Yuri en Dafne snappen er niets van. Ze zetten kijkers aan tot suggestieve vooringenomen oordelen. Hun vaagheden resulteren enerzijds bij gestoorden in media aso gedrag en anderzijds bij belangstellenden in jeukende onvrede. Misnoegen, omdat we wel enthousiast mogen zijn bij zeges, maar klein worden gehouden bij verlies of misdraging. Dat we wel voor de sporter `s nachts de wekker zetten, maar bij verlies niets anders horen dan een geïrriteerd: "Wat ik heb? Ga zelf maar gissen!"

Goede communicatie kan veel oplossen of voorkomen. Op werkvloer, in gezin, met buren. Echt leren kun je het nooit. Communicatiecursussen geven wat handvatten en trucjes. Geloof me, het moet simpelweg in je geboortepakket zitten.

Wat ik eigenlijk van die Yuri en Dafne vind? Dafne moet teleurgesteld zijn, maar mag wel leren, dat ze niet alleen bij zeges het goedlachse meisje uithangt. Bij verlies hoeft ze niet te stralen, maar wel beseffen, dat ze zich niet kan verstoppen achter chagrijn. Naomi communiceerde seconden na verlies wel magnifiek. Chapeau!

Yuri is 100% fout. Aan de cocaïne en toch weer in genade aangenomen. Financieel op de rails gezet voor Rio. Velen staken hun nek voor hem uit. Wie dan zijn verantwoordelijkheid niet neemt en zegt, dat "hij er schijt aan heeft", moet naar huis. Stuitend wangedrag. Passender:

Zijn gedrag is niet om door een ringetje te halen.

Uit de krant