Door: Ronald Lamping
Door: Ronald Lamping
COLUMN

MeToo?

Column 847 keer gelezen

MeToo narigheid bezorgt me slapeloze nachten. Ik maal. Heb ik iets kwestieus gedaan? Wordt mijn schandpaal opgetrokken?

Herinner me niks obsceens. Opgedrongen seks door alcohol? Kan niet, drink geen druppel en met mijn bakkes en AOW-tje onaantrekkelijk voor bevallige dames.

Walg van viespeuken, die vanuit machtsposities de handen flink uit de mouwen steken om onder de rokken op strooptocht te gaan. Aanpakken, die zieke geesten. Goorlappen, die nu met Jif en schuurspons verwoed hun smerige poten in onschuld wassen.

Slaat wel door. Uiteraard de onvermijdelijke bla bla deskundigen, die bij ons een infuus met fatsoen inbrengen. Scholing in moraliteit. Deskundigen, ze worden nooit mijn vrienden.

Máár, wat nu? Ga ik door een spontane knipoog voor de bijl? Knipoog, dé onschuldige manier om snel een gemoedstoestand weer te geven. In de trant van, "ik snap `t", "geintje" en overige expressies van enige affectie.

Die knipoog lijkt nu bijna het sein voor aangifte, aanhouding, publiekstribunaal en opsluiting in een kliniek, waar je kunt afkicken van je notoire oogseksverslaving.

Zeg nooit meer tegen een vrouw, dat ze lekker ruikt. Voor justitie een zaakje dat stinkt. Stank voor dank, dus!

Ook onverstandig om met pasje in de hand aan de kassière te vragen: "Mag ik hem er al in steken?" Arm om een schouder? Aai over bol of rug? Weet het niet. Gewone sociale gebaren, waar niemand zich druk om maakte.

Nu verbasterd tot zedendelict. Schending van gelijkwaardige verhoudingen. Nog even en dan krijg je de Nationale ombudsman achter je aan, omdat je met een vrouwelijke collega in de lift stond en vroeg: "Zal ik even op een knopje drukken?"

We moeten allemaal oppassen. Bij ons handelen en op onze woorden. Een tandarts, die aan een vrouw vraagt: "Heeft u nog gaatjes?" Erger: "Ik ga uw gaatje even vullen!"" Die kan beter meteen de praktijk sluiten en naar de binnenlanden van Bolivia vluchten.

Zelfde laken in pak als je de kapster belt voor een afspraak en nietsvermoedend vraagt: "Nog een gaatje vrij?" Pak dan je koffer maar voor een enkeltje Vught.

Voorbeelden zat! Onderwijzer: "Vandaag leren we aftrekken". Naïeve groep 8 juf: "Wat moet je weten om te vermenigvuldigen?" Pastoor, die je even zal inwijden of de dierenarts, die vraagt of hij je poes mag zien?" Doei, carrière.

Bij Beter Bed kun je ook beter je kop houden. Hoor het zo`n slijmjurk al aan een klant opperen: "Ik stel u voor even in dat bed te gaan liggen!" Mogelijke ontucht uit de categorie: "Retteketet, dat was behoorlijk goed pet!"

Onze spontaniteit knijpt in de handrem. Dagelijkse uitdrukkingen en gebaren staan nu in felle spotlights. Wordt oppassen. Ben dol op kip. Vaak naar 'Kippie' in Leids.

Nu verhoogde paraatheid. Vraag het nóóit meer aan de verkoopster. Nóóit! Wat niet? Nou, of ze die nog heeft! Wat heeft?

Van die lekkere sappige kippendijen!

Uit de krant