Logo hetkrantje-online.nl
Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

VERS COLLEGE

  •   keer gelezen   Column

Kogel door de kerk. Rare uitdrukking. Betekenis? Dat er na moeizaam overleg consensus is bereikt. Oorsprong? Niemand, die het weet. Herkomst is nooit achterhaald. Spaarde men tijdens oorlogen de kerken? In de Sint-Bavokerk werd tóch een kogel afgeschoten. Kogel zit nog in muur. Finaal bewijs? Taalkundigen menen, dat het de alliteratie van de k`s was. Alliteratie? Had ook kogel door kampeertent kunnen zijn. Maar ja, waar slaat dat dan weer op?

Informateur de Bruijn blijkt stand-upcomedian. Vult zo Carré. Opent met kwinkslag: "Was niets geheims aan. Zaten gewoon in Swaensteijn!" Om vervolgens iedereen een lege blaas te laten lachen met de uitsmijter: "Met de ramen open". Virtuoze humor. Ik kom niet verder, dan een flets "hij bakt ze wel al te Bruijn". Pover, weet `t.

Burgers reageren lauw. Introductie vers college. Presentatiepraatje en fotomomentje. Ontspannen aan van die statafels. Vermoed, dat er bakjes met borrelnootjes stonden. Hard en zacht. Met lepeltje, want je weet nooit wat ze thuis met die handen deden.

Die harde nootjes moeten gekraakt worden. Door vers college. Ik kijk naar statiefoto. Een viertal, kwartet. Ken niemand persoonlijk. Ooit gezien, nooit gesproken. Autoriteitenallergie. Soort hooikoorts voor geïnde macht. Alleen tegen leden koningshuis praten als ze je iets vragen. Die achterhaalde idioterie, dus. Zwaar allergisch voor. Terug naar collegefoto. Wat zien we?

We kennen beruchte kwartetten. De neven Dalton. Corresponderen ze daar mee? Niet te hopen. Onbenullig, hardleers en stuitend dom. Hopelijk ontstijgt ons nieuwe viertal dát niveau. The Beatles, The Fabulous Four, wellicht? Fabuleus? Moet blijken. Die vier van ABBA? Dan zou er muziek in dit college zitten. ABBA, sprankelend, briljant en geniaal. Mogelijk. Maar dan kijk ik steels op die presentatiefoto en denk……?

De vier Heemskinderen? Dan zouden ze voor aanvang al geschiedenis zijn. Brengen ze ons geluk en blijkt het een klavertje vier? Is het een vier sterren college met Michelin allure? Wie zal het zeggen? In ieder geval staan ze bij de presentatie opgetogen naast elkaar. Naar de klassieker 'Vier op een rij'.

Drie dames en een heer. De emancipatie heeft zich bij ons voltrokken. Wel grappige kanttekeningen. Ben niet zo gevat als de formateur, toch een zwakke poging tot humor. Bijvoorbeeld, dat de VVD in de portefeuille 'afvalverwerking' krijgt. Juist de partij, die landelijk een dozijn kwestieuze prominenten bij het grof vuil deponeerde.

De verliezers huilen weer krokodillentranen. Deze oppositie klaagt steen en been. Nu al. Ze zijn uitgesloten, mochten niet meedoen en richten hun pijlen op de PVDA. Die is stout. Lekker pûh! Wat rest hen nog? Wachtkamer in en om de tijd te doden, een potje kwartetten.

Heerlijk! Ik hoor de pruilende oppositie al knarsetandend mompelen: "Mag ik van jou Juliette Bouw van het CDA en heb je voor mij ook Nadine Stemerdink?" Om bij een ander te leuren: "Dan moet jij Jan-Willem Rouwendal in handen hebben!" Leuk spel, toch? Maar toepasselijk voor de mokkende verliezers? Nee, zeker niet. Dat is een ander berucht gezelschapsspel.

Mens erger je niet!

Meer berichten