Logo hetkrantje-online.nl
Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

TATTOO

  •   keer gelezen   Column

Niks tegen tattoos. Vrijheid, blijheid. Lekker doen. Laat je vol kliederen of bezorg jezelf een mini dessin op een pikante plaats, waar zelfs de duurste Tomtom moeite zou hebben om die te traceren.

Aanvankelijk werd de tattoo gekoppeld aan zeelieden. Zag je zo`n armzalig ankertje. Neergeklad door een zichzelf overschattende tekenacrobaat met staar op de markt in Marrakesh. Daaronder de naam van een wulps kade-delletje, dat haar edele delen nou niet direct versleet met plassen.

Zeeman en tattoo, een onverbrekelijke twee-eenheid. Dat wás zo. Nu loopt driekwart van het volk met een prent. Mij best. Maar, toch. Voor roken wordt gewaarschuwd. Verzadigde vetten lijken bij wet verboden. Suiker blijkt een soort arsenicum 2.0. En de tattoo?

Er zijn leeftijdregels. Een door hormonen opgefokte puber is als een lava brakende vulkaan. Die laat zo 'Laura for ever' op z`n arm zetten, omdat Laura op school een kleffe boterham deelde. Moet ie later op zoek naar een eega die Laura heet. Gecompliceerd.

Tattoos zijn moeilijk weg te werken. Duurt soms twee jaar plus een hoop centen. Zie nog altijd de ultieme simpele ziel voor me met een tattoo van John de Wolf. Voormalig Batavier, die de Maas afzakte tot de Kuip.

De Wolf over de hele rug. Inktprent van een voetballer. Vergankelijke vedette, inwisselbaar voor een volgende cultheld. Twintig jaren later is John gedegradeerd tot opvulling van goedkoop scorende RTL- en SBS-niemendalletjes en loopt die stakker nog altijd met het gestaag verpieterende smoelwerk op zijn rug . Als je pakweg tachtig bent zie je geen de Wolf meer op je rug, maar een verkreukte reuze rozijn.

Max Verstappen. Kijk ik naar. Leuk! Maar ben niet van de adoratie. Geen aanleg voor. Voor niemand. Bezit geen enkel talent om te verzuipen in aanbidding. Te nuchter. Dat geldt niet voor Dennis uit Drenthe. Die heeft zijn rug vol laten kladden met zeges van Limburgs wonderkind.

Volwassen kerel, misschien echtgenoot en vader. Met een rug vol huzarenstukjes van Hollands hoop in deze karige tijden van nationale glorie. Wat bezielt je? Over een paar jaar is Max verdwenen en loop jij de rest van je leven met lang vervlogen triomfen. Wil je dat? Moet je zo`n figuur niet behoeden voor een dreigend debacle en dus geen pitstop meer bij Theo`s Tattooshop in Klazienaveen?

Opa Dennis, straks in Drents bejaardenhuis met Max op zijn door reuma gekromde rug. Wees eerlijk, zou u nu gezien willen worden met: 'Fanny Blankers-Koen moet het doen!', 'Ben in de ban van Geesink in Japan', 'Wim van Est sneller dan de rest!' of 'Fijn met Coentje langs de lijn'. Nee, toch?

Zou Twan Huys een tattoo hebben van Willem Holleeder? Humberto Tan van Dionne Stax? Halbe Zijstra van Poetin? Paay de tekst: 'Ik ben pissig!' Yvon Jaspers, zinnenprikkelend: 'Ik ga de boer op!' Dat wil je weten. Tattoos, ieder is vrij. Weet niet, wat u gelooft. Maar wat als u bij de hemelpoort komt? Zijn daar tattooregels? Welke bijvoorbeeld?

Dat ze u onbevlekt willen ontvangen!

Meer berichten