Logo hetkrantje-online.nl
Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

HANGING BASKETS

  •   keer gelezen   Column

Sociaal burgerinitiatief. In de Starrevaart liggen sinds kort 'nieuwe' woonboten. Deze drijfhuizen dienden te verkassen naar deze zijtak van de Vliet. Nieuwbouw en jachthaven maakten, dat ze met een gummetje van hun oude ligplaats werden geveegd. Zo gaat dat.

Nu liggen deze 'bootvluchtelingen' in hun nieuwe omgeving. "Die gaan we welkom heten", dachten enkele vaste bewoners. Sympathieke gedachte. Onder het motto 'Zelf maken we de buurt mooi', ging men aan het werk.

In samenwerking met Fioribizz hing men hanging baskets op. Aan lantaarnpalen, die langs het Starrevaartpad staan. Beetje sponsors, beetje hulp van omwonenden en tenslotte een wethouder met als entourage een heuse gebiedsregisseur. Lijkt me eindeloos. Om in gezelschap, op de vraag wat je dagelijks doet, nonchalant te betogen: "Ik? Ik ben gebiedsregisseur!"

Eind goed, al goed! Baskets hangen, wethouder legde haar ei, empathische omwonenden gaven blijk van behoefte aan integratie met de nieuwkomers. De gebiedsregisseur huppelde vrolijk mee. Dít is dus burgerinitiatief. Fijn en ze leefden nog lang en gelukkig.

Maar zou geen Lamping meer zijn, als….! Wethouder én haar slippendrager hebben samen toch echt twee paar ogen. Het weer was helder genoeg voor goed zicht. Dus rijst de vraag, waar het aan scheelde? Waarom zagen ze het niet? U begrijpt me niet? Zal het mysterie ondubbelzinnig ontvouwen. Die fraaie hanging baskets zijn een vlag op een enorme modderschuit. Nog erger is het bij de baskets, die bij de brug aan de Star hangen. Dat is helemaal te goor voor woorden.

Het fraaie burgerinitiatief wordt volledig om zeep geholpen door ongeverfde en wanstaltig bladderende lantaarnpalen. Die lantaarnpalen zijn dan ook nog verschillend van kleur. Als er al kleur op zit. Het is een armoedig gezicht en vernedert het initiatief. Hoe is zoiets mogelijk als je een gebiedsregisseur hebt?

Dan nogmaals die brug aan de Star. Daar hangen de fleurige bloembakken over een brug, die te smerig is om naar te kijken. Ongeverfd, haveloos en smoezelig. Jawel, dit mooie burgerinitiatief sterft in het onvermogen van hen, die voor deze kaalslag verantwoordelijk zijn. Wethouder, gebiedsregisseur of wie dan ook. Geen idee.

Waarom werd er niet tijdig ingegrepen? Zet er een paar mensen op en alles was schoon gepoetst en uniform geverfd. Blinkend nieuw, zodat de bloembakken volledig tot hun recht zouden komen. Dit is zo waardeloos en eigenlijk een botte belediging voor hen, die het zo goed meenden.

Armetierige lantaarnpalen, een te gore brug en daar hangen dan mooie bloembakken aan. Zouden ze ondertussen wél over die armoe vergaderd hebben, of was het voor wethouder en gebiedsregisseur simpel een lokaal tussendoortje met tenslotte holle clichés als "Gefeliciteerd, mooi gebaar. Nou, doei"

Werkelijk te gek voor woorden. Ik te kritisch? Mag er best iets van zeggen, want wij kijken vanuit onze tuin op de meest gebladderde paal. Het is zo duidelijk. Initiatief is prima. En de verantwoordelijken vanuit de gemeente?

Die komen totaal niet uit de verf!

Meer berichten