Logo hetkrantje-online.nl
Door: Ronald Lamping
Door: Ronald Lamping
COLUMN

LEERKRACHT

  •   keer gelezen   Column

U gaat vliegen. Beetje bang. `s Nachts, buikpijn. Eén wens; dat die vlucht voorbij was. U checkt in. Zweet. Vertrek nadert. Instappen. Geen weg terug. Deuren sluiten. Schietgebedje.

Plots, een stem. Vlak voor opstijgen. U hoort: "Goedemorgen dames en heren. Ik ben uw piloot. Geen gezagvoerder, want ik ben pas stagiair. Dit is mijn eerste vlucht, hopelijk lukt het. Misschien moet ik tijdens de landing een doorstart maken, omdat ik niet precies uitkom. Heb ik al eens gedaan. Mondeling! Ik doe mijn best!" Om nog te melden: "Fijne vlucht!"

U moet geopereerd worden. Vervelend. Altijd zorgen. Ook de preoperatieve gesprekken lopen naar wens. Cardioloog, hartfilmpje en meer. Batterij aan medische keuringen. Moet!

Op de dag van de operatie meldt u zich. Tasje, tandenborstel, nachthemd. Bloeddruk is hoog, spanning. Geen weg terug. Ze bereiden u voor om geopereerd te worden. Lichte roes doet aangenaam aan.
In de OK staat het team klaar. Ze transporteren u naar de operatietafel. Roes geeft een roze gloed van "wat kan mij gebeuren".

Dé chirurg. Die heeft nog een mededeling: "Ik ga u zo opereren. De chirurg die u zou behandelen heeft griep. Vandaar, dat ze mij gevraagd hebben. Ik ben eerstejaars, maar heb goed opgelet tijdens de colleges. Daarbij heb ik alle afleveringen van 'Mash' gezien, dus….geen zorgen!"

Weet, wat u denkt. Die Lamping heeft gezopen of is gewoon gek. Zou hij aan de paddo`s zitten of bestaat zijn ontbijt uit een kilootje antidepressiva? U mag denken, wat u wilt. Ja, de bovenstaande voorbeelden zijn verzinsels. Kloppen van geen kant. Je zet geen onervaren mensen in bij een vlucht of operatie. Onervaren mensen moeten leren, hun kennis verrijken en hun diploma`s halen.
Die moeten door ervaringen en met hun poten in de modder leren hoe de hazen lopen. Dat dit heel anders is dan in de boeken staat. Aan den lijve ondervinden, nadenken en er van wakker liggen. Dat is standaard bij elke te verzinnen baan. Is dat zo? Altijd, behalve bij stiefkindje onderwijs.

Ook in Leidschendam-Voorburg startten de scholen. Hier en alom kampt men met een enorm tekort aan leerkrachten. Feit, dat de komende jaren desastreuze vormen gaat aannemen. Gruwelijk slecht ad hoc beleid van jaren en jaren zorgt er nu voor, dat het vak van leerkracht besmet is. Van autoriteit naar Lulletje Lampekap.

Dus zetten ze studenten en zijinstromers voor de klas, terwijl juist het basisonderwijs toppers behoeft! Dáár wordt de basis gelegd voor het verder verloop in de toekomst. Daar horen geen leken, al dan niet met begeleiding. Waanzin, noodgreep uit paniek. Schandalig en contraproductief.

Het verweer? Anders zitten kinderen thuis. Oh, dus dan mag je ongediplomeerden voor de groep zetten? Wat een drogreden. Ik zeg u, op basisscholen horen toppers!!! Empathische, kindgerichte professionals met een mix van humor en gezond gezag.

Meer geld? Schijnoplossing. Decennia lang wanbeleid eist nu zijn tol. Wat ze u ook op scholen wijsmaken! Tuurlijk, piloten en chirurgen gaan over leven en dood. Lijkt dus op huidig onderwijs.

Meer dood dan levend!

Meer berichten