Logo hetkrantje-online.nl
Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.

ZEUR THEATER?

  •   keer gelezen   Column

Veur –of Zeur theater? Theater vraagt structurele subsidie. Álle partijen onderstreepten in februari het belang van dit theater. Dus? Dús dreigt structurele subsidie te worden weggestemd. Tja, politiek!

Zal partijbeloftes beknot voorleggen. Trek uw conclusies. Eerst (onvolledig) functies van Veur Theater. Toneelgroep Gezellen, geliefde try-out plaats voor Youp, Van der Laan en Woe en anderen. Schoolvoorstellingen om kinderen met cultuur in aanraking te brengen. Film-, cabaret- en muziekvoorstellingen en Damcentrumactiviteiten. Zelfs het verkiezingsdebat 2018!

Theater bewees ruim zijn waarde. Máár, wethouder van cultuur bepaalde, dat er geen structurele subsidie komt. Ondanks dreigende sluiting. Wethouder is van VVD. Een blik op hun verkiezingsprogramma, waarin partij haar beloften vastlegde. Ik lees: 'Gemeente, waar je naar hartenlust kan genieten van gevarieerd en kwalitatief cultuuraanbod. Van dat aanbod wordt de gemeente leuker en aantrekkelijker". Verder: "Onze gemeente heeft ontzettend veel om trots op te zijn". Na opsomming volgt: 'molens, stadsboerderijen én theaters!' Wethouder, die dit beleed in verkiezingstijd, neemt nu maatregel, die sluiting van Veur Theater kan betekenen. Niet begrepen? Ik wel, verkiezingsleugens en gebakken luchtretoriek om u in kieshokje te kietelen.

Hoe stemt de rest dan? Gemeentebelangen meent: 'Cultuureducatie is belangrijk item in vorming van inwoners en onmisbaar in onderwijs om mee te kunnen in de toekomst. Meningen van inwoners en ondernemers (…) zijn belangrijk!' Punt 8 van hun speerpunten: 'Blijven inzetten op goede voorzieningen cultuur'. En dan tegen subsidie stemmen?

CDA zet 'de burger centraal'. CDA wil meer ruimte geven aan ondernemers. (…) CDA wil aandacht voor kinderen in armoedesituaties en derhalve moeten bestaande voorzieningen voor school, cultuur (!) e.d. blijven bestaan. Uit ervaring weet ik, dat Veur Theater voor veel kinderen de enige manier is om met cultuur in aanraking te komen.

Groen Links kan nóóit tegen stemmen. Groen op wit: 'Groen Links wil meer aandacht voor cultuur voor alle bewoners. Dit betekent, dat cultuur ook toegankelijk moet worden voor minder bedeelde mensen!' Als je dit beweert, hoe kun je dan met droge ogen een gefundeerde subsidie blokkeren?
 

PVDA heeft mond vol over cultuur. Letterlijk: 'Op cultureel gebied is veel meer mogelijk. De gemeente kan faciliteren door cultuurmakers bij elkaar te brengen.' En dan komt ie: 'Theaters kunnen daarbij een spilfunctie vervullen!' Dus zeker vóór subsidie.

Christen Unie stemt uiteraard vóór: 'Cultuur vormt de ziel van stad of dorp. In cultuur vinden mensen ontspanning en betekenis. Het draagt bij tot individuele ontwikkeling en daarmee een krachtige samenleving!'

Ook D`66 knalt raak: 'Kunst en cultuur laden onze accu op en zet aan tot denken, daagt uit en ontroert'. Daarbij ziet D`66 een specifieke rol voor ondernemers van Veur Theater (zo, zo!) om meer leven in de brouwerij van het Damcentrum te brengen. Dus?

Beknotte, maar zeker geuite, stembeloftes! Gemeend of kiezersbedrog? In geval van misleiding past het naadloos bij het onderwerp, cultuur!

Dan waren hun beloftes gesubsidieerd bedroevend slecht toneelspel!

Meer berichten