Logo hetkrantje-online.nl
Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

ONZE FRENKIE

  •   keer gelezen   Column

Met de lift ga je naar boven of beneden. Je kunt liften om van A naar B te reizen. Allemaal waar, maar mééliften, dat is pas echt lekker. Geestelijk orgasme.

Frenkie is niet langer Frenkie. Nu luidt zijn naam "Onze Frenkie". Afstand tussen Onze Frenkie en vage relaties blijkt tot het minimum te zijn teruggeschroefd. Onze Frenkie! Als je dat mág zeggen hoor je er bij. Zit je in de eerste kring rondom het prille fenomeen.

Onze Frenkie gaat naar Barcelona. Voor een achterlijk bedrag. Kan die jongen niets aan doen. Bieden ze het mij morgen, pak ik het ook aan. Er zijn top spelers, die €280.000 per week verdienen. Er zijn dagen, dat ik het niet in mijn zak heb.

Onze Frenkie, dat was smullen. Ogenschijnlijk een aardige jongen. Met de glimlach van een ondeugende Pietje Bell. Hij blijft er rustig onder. Zegt zonder blikken of blozen, letterlijk: "Twintig of tachtig miljoen. Maakt mij niets uit!" Bij hem geloof ik het ook nog.

Dan de rest van Nederland. Het kan niet op. Massaal trappen we door onze remmen. Neem de vrijwilligers in het clubhuis van ASV Arkel. Die worden, in een onbedwingbare drang naar nieuws, van stal gehaald. Onze Frenkie, hún Frenkie, speelde daar als pupil.

Ze herinneren zich hem. Te lange voetbalbroek en de kousen zo hoog opgetrokken, dat ze meteen als oorwarmers dienden. Wow! Hij had ook een eigen wil. Die zit! Met die wetenschap krijg je echter het sportkatern niet vol. Dus krijgen we ook te weten dat de vrijwilligers op de foto zich te goed doen aan patat met een frikandel. Binnenkort wellicht de "Onze Frenkie Frikandel".

Daar blijft het niet bij. Onze Frenkie is zo gewoon. Dit blijkt de gemeenschappelijke noemer onder zijn deelstreep. Zo gewoon, die opmerking verdient nadere uitleg.

Wij, klootjesvolk, moeten dat beter kunnen plaatsen. Dus krijgen we nog wat achtergrondinformatie, die je de adem beneemt.

Zo drinkt Onze Frenkie gewoon thee met zijn moeder Marjon en is en blijft zijn vader gewoon parkeerwachter in Delft. Mocht onze Frenkie u nu nog niet overtuigd hebben van zijn aimabele karakter, journalisten hebben voor ons nog een climax, een daverende uitsmijter.

Hoop, dat u het aankunt. Onze Frenkie blijft gewoon. Ook als hij -daar komt ie- zijn geliefde gehaktbal eet bij zijn oma. Benieuwd wat Messi denkt als hij dit leest.

Iedereen wil onderdeel zijn van de roem. Wachten is op de kraamverzorgster die meldt dat Onze Frenkie in zijn luier al van die mooie ronde balletjes draaide. De meester van groep 4, die zich plots herinnert, dat Onze Frenkie een speekbeurt hield over Sinterklaas. Die komt ook uit Spanje, toch?

Wij zijn net uitgehongerde vogels op zoek naar voer. Allemaal een graantje meepikken. Plots één zijn met Onze Frenkie. De wijkagent, die zijn bal afpakte en zodoende bijna een loopbaan blokkeerde. De buurtetter, die hem ooit een doodschop verkocht, waardoor hij nu zo weerbaar is. Onze Frenkie!

Hij heeft de bal aan het rollen gebracht!

Meer berichten