Logo hetkrantje-online.nl
Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

MEDIAZIEK

  •   keer gelezen   Column

Wijd open deur als ik meld, dat velen terminaal mediaziek zijn. 'Gewone' burger braakt dagelijks digitaal een container aan nonsens, onfatsoen en domheid uit. Soms zinnig, vaker met de deskundigheid van een gestoorde malloot. Ordinair, banaal en vulgair. Ze uiten kritiek, terwijl ze in wezen zichzelf een cum laude geslaagd brevet van onvermogen uitreiken. Hebben die stumpers niet door.

Eb in hun IQ verhindert meerdere invalshoeken te onderscheiden. Deze ezels reageren primair zonder kennis. Eruptie van onbekwaamheid doorspekt met talloze 'taalvauwten'. Hindert ze niet. Neem het idee van lokale D'66 om poëzie te stimuleren. Hun metrum luidt meteen: "Ik reageer dom, eigenlijk oerstom!"

Raadslid Charlotte Bos wil poëzie promoten. Ludiek idee. Rijm zit in verdomhoekje. Niet populair, ouderwets en dus gedateerd. Kan aandacht gebruiken. Zeker als je op het journaal een staking van leerkrachten ziet. En daar door hen, met voorbeeldfunctie, een bord omhoog ziet steken met een literair hoogstandje van poëzie: "Niet zo kutte, Rutte!" Voor mij plaatsvervangende schaamte. Niemand die vermanend optrad. Niemand die het bord voor de camera`s afpakte. Integendeel, men hoste er gierend van plezier om heen. De volgende dag stond dit rolmodel weer voor een klas met kinderen. Goed gedaan, vrouwtje! Of (snapt ze beter) huppelkutje.

Charlotte Bos wil poëzie gangbaar maken. Tentoonstellen in het openbare stedelijke domein. Dure woorden voor het pushen van ondergeschoven literaire kindje, poëzie. Prima. Wèl van mij één dringende restrictie en bindend advies. Charlotte noemt poëzie op 'digitale muurkrant'. Niet doen!!! Althans niet op de manier zoals in het tunneltje onder de A4 bij de Kostverlorenweg in Leidschendam. Daar kunt u kennis maken met het ultieme toonbeeld van geldwegsmijterij. Zelden zo'n geldverspilling gezien.

In de tunnel bevindt zich een digitale muurkrant, die nog nóóit gewerkt heeft. (Lees, nóóit) Vertel mij niets, woon er naast. Daarbij bevindt de overleden lichtbak zich heel slim vlak voor een kruispunt (nu rotonde) bij de Tol. Jij leest, wordt afgeleid en boem. Gemeentelijke miskraam, waar natuurlijk (…) niemand voor verantwoordelijk werd gesteld. Waanzinnig! 24 karaats selfie waardig, want uniek stom!

Goed, promoot poëzie. Om te beginnen met teksten op de muren in het Huygenskwartier oppert Charlotte. Logisch, want daar woont de zichzelf benoemde dorpselite. Mij best, weer eens iets anders dan die liederlijke troep aan smerigheid van spuitbuscriminelen. Toepasselijke alliteratie, gevel-goorlappen.

Charlotte Bos wordt meteen beschimpt. "Geldverspilling, volslagen onzin en linkse flauwekul" . Niet ordinair, maar wel primaire ondoordachte reacties. Geen ruimte voor meedenken, advies of stevig onderbouwd argument dit niet te doen. Melig stel ik poëtisch: "Charlotte Bos is nu zelf de klos!"

Mensen mogen verschillend denken. Heb echter groot bezwaar tegen primitieve onbeschaafde bla bla onzin. Daarbij bedreigingen en de actuele vorm van krankzinnigheid: "Ik weet waar je woont en waar je kinderen op school zitten!" Zet dat uit mijn naam maar in poëzie op alle muren. Wat? Dat!

"Idioten met een grote bek zetten zichzelf voor gek!"

Meer berichten