Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUM

KNOEIERIJ

Column 373 keer gelezen

Zat afgelopen week op de Canarische eilanden. Uitrusten van nietsdoen. Kan niet meer. Even ben je weg en er breekt rottigheid uit. Net niet in ons dorp. Nòg niet!

Vraagtekens over betaalde gunsten bij onze annexatievrienden. Mos hecht zich hardnekkig aan Haagse ondergrond en is moeilijk te bestrijden, zoiets dus. Hoorde zo`n ambtelijke stropdas alweer toeteren: "Napels aan de Hofvijver!" Denk dan vilein: "Doe normaal". Die kwam nooit verder dan Delftse Hout! En daar nog verdwaald ook.

Reacties op malversaties zijn voorspelbaar en vaak "slap geleuter". De bekendste: "Ze hebben ook veel goeds gedaan voor de stad!" En natuurlijk: "Dat gebeurt overal". Ontwijkend en doorzichtig.

Je doet (mogelijk) iets onoorbaars en vervolgens sleept men clichés aan om wat krom is recht te praten. Uit de categorie door rood rijden en huilen, dat het overal gebeurt. Kortzichtig. Bovenal, stuitend stom.

Natúúrlijk komt dit veel vaker voor. Waar dacht u, dat het woord netwerken vandaan kwam? Uit de visserij? Laat me niet lachen. Weet genoeg. Het is ouwe jongens krentenbrood komedie. Bestaat al zo lang als er van geld sprake is. Ook in Leidschendam-Voorburg. Of dacht u, dat we zo onschuldig waren als een verse stroopwafel? Vreet lekker verder.

Wel kwalijk als geld in eigen zak verdwijnt na verlenen van gunsten. Persoonlijke verrijking. Bedenkelijker dan spekken van een partijkas. Bij zelfverrijking val je onder een andere sectie. Die heet onvoorwaardelijk, bedrog. Klaar. Privileges voor geld blijven in wezen natuurlijk altijd fout.

Nogmaals, denk niet dat wij de dans ontspringen. Wat dacht u, dat er gebeurt op recepties, congressen en gezellige barbecues? Dat daar alleen gekeuveld wordt over plasproblemen, Sun wastabletten en de nieuwe airfryer? Doe niet zo naïef. Het zijn dé rendez-vous om elkaar te ontmoeten, plannen te ontvouwen en de atmosfeer rijp te maken voor mogelijke samenwerkingsverbanden.

Is overigens niets mis mee. Waarom geen gebruik maken van wederzijdse expertise en financiële mogelijkheden? Mits op eerlijke wijze. Geen duistere constructies, ongepaste voorkennis en bevoordeling op basis van achterbakse motieven.

Ik beweer publiekelijk dat er geen gehucht, dorp, gemeente of grote stad bestaat, waar nooit eens sprake is van vriendjespolitiek, het bevoordelen van bekenden en het verlenen van gunsten, waar dan weer wat tegenover komt te staan. Zelfverrijking is voor mij de ultieme grens. Dan ga je te ver.

Hoe dat in Leidschendam-Voorburg zit? Het laat zich raden. Natuurlijk is er gesjoemel over vergunningen en het verlenen van gunsten aan derden. Kom op, zèg. We zijn toch niet roomser dan de paus ("Dánk voor gunsten!"). Bij een uitgebreid netwerk zijn je kansen groter dan wanneer je niemand kent. Wie dat ontkent is óf leugenaar óf onnozel óf ziende blind.

Handel en wandel. Er bestaat zelfs een gezegde. De ene dienst is de andere waard! Van deze tijd? Vergeet het maar. Herinner u aan deze oudjes. Wie wil maaien, moet eerst zaaien. Tenslotte deze, van eeuwen terug!

Wie koren voor een ander meet is dwaas als hij zichzelf vergeet.

Uit de krant