Afbeelding

Column: Ook een goedemorgen!

vr 4 apr 2014, 13:11 Columns 4 keer gelezen

Onlangs zat ik lekker de krant te lezen toen ik deze kop tegenkwam: “ lange mensen zijn gemiddeld slimmer” . Voor diegene die mij kennen begrijpen jullie mijn reactie. Ik ben namelijk niet zo lang...

Door Aline Rodts

Toch wekte het stuk mijn nieuwsgierigheid. Hoe komt dit toch? Is het puur genen of heeft het ook met andere factoren te maken, het zogenaamde “ nature or nuture” debat: hoeveel invloed heeft de omgeving op intellect?

Het antwoord is nog lang niet bekend, wel een deel van het antwoord. Genen hebben zeker een invloed, maar voeding speelt hier ook een belangrijke rol in. Dat bracht mij op de volgende vraag: hoe beinvloedt de voeding jouw functioneren?

Bij mensen is het bekend dat het functioneren van de hersenen afhankelijk is van bepaalde voedingsstoffen. Deze stoffen kunnen niet door de hersenen zelf worden aangemaakt en moeten derhalve vanuit de voeding worden opgenomen. Er is blijkbaar een tal van onderzoeken gedaan, waarbij is gebleken dat klachten als depressie, angststoornissen vaker voorkomen bij een slecht eetpatroon.

In landen waar veel vette vis op het menu staat komen minder psychische aandoeningen voor.  Stoffen die een goede invloed op de hersenen hebben zijn de omega-3 vetzuren, vitamine C en vitamine E. De visolie bevat oa de omega-3 vetzuren. De vitaminen E en C hebben een antioxidantenwerking: dit houdt in dat schadelijke afvalstoffen die in de hersenen aangemaakt worden weggevangen worden.

Hoe zit het dan bij onze huisdieren? Grappig genoeg werkt het op eenzefde manier: de puppy- en kittenvoeding die wij verkopen bevat juist hoge doseringen van de omega-3 vetzuren en extra vitamine E en C. De fabrikant geeft ook aan dat dit het leervermogen van de pup en kitten verhoogd. Zelf heb ik geen jonge dieren meer in huis, mijn katten zijn oudere heren.

Navraag en informatie op de zak geeft aan dat ook voor hen extra vitamine E en C is toegevoegd aan het dieet, evenals de vetzuren! Alles om de hersenen van mijn katten gezond te houden. Want bij het ouder dier komt ook hersenenveroudering voor, waardoor zij gedragsveranderingen kunnen krijgen.

Terugkomend op het stuk in de krant: er bleek een relatie te zijn tussen de lengte van mensen en waar zij wonen. Een groot deel van de onderzochte groep mensen bleek in landen te wonen waar relatief meer vis gegeten wordt en minder slechte voeding. Het ging ook om gemiddelden, dus als je wat kleiner van stuk bent, wil niet per definitie zeggen dat je minder slim bent.


DierenDokters Voorburg Prins Bernhardlaan 3 2274 HT Voorburg 070-387 2222. www.dierendokters.com.

Uit de krant