Afbeelding

Column: GRIEZELS

Columns 121 keer gelezen

Op het werk wordt vreselijk gepest. Ebola van de werkvloer. Besmettelijk en niet uit te roeien. Groot onderzoek heeft bewezen, dat 25% van de werknemers soms of vaak de dupe is van die geinige collega`s. Dat is één op vier! Miljoenen, dus. Statistisch lopen er veel engerds rond. Gefrustreerde griezels, die over de rug van zwakkeren de eigen bedorven ego wil opkrikken. Onbeschofte nietsnutten, die het eigen gebrek aan fatsoen en normbesef, wreken op hen, die de instrumenten missen om adequaat terug te slaan. Wel duidelijk en niet voor tweeërlei uitleg vatbaar, het volgende. Slachtoffer is in wezen niet de gepeste, maar hij of zij, die uit een moreel failliet, anderen stelselmatig vernedert. De gepeste voelt dat anders. Begrijpelijk. Toch zou de gepeste in gedachten moeten houden, dat juist de pester een gefrustreerde stumper is met een ontwikkelingsniveau van een hoofdluis. Die gedachte kan helpen!

Een onbeschaamde slappeling. Een collega, die slechts weet te floreren over de rug van derden. Pesten en treiteren ziet als middel om zichzelf te positioneren. Als iemand echter kwellen en sarren nodig heeft om zichzelf te manifesteren, is dit zielig en meelijwekkend.
Ergens ben ik blij met dat bericht. Pesten op de werkvloer loopt de spuigaten uit. Geen misverstand, verschrikkelijk. Neem het 100% op voor slachtoffers. Furieus en gemotiveerd wil ik de klojo`s kapot schrijven. Er is ook een andere invalshoek. Daar heb ik dan wel lol in.

Al vaker viel ik u lastig met mijn niet in te dammen hekel aan de softe cursuswereld. Heb er een ongezonde hekel aan. Was er 40 jaren te nauw bij betrokken. Peperdure nutteloze bijeenkomsten, die voor meer onrust dan rust zorgden. Soft geleuter, debiele spelletjes en een batig saldo van nul komma nul. Praktijkcursussen zijn prima. Hoe werkt een pc, dat dus. Mijn diepgewortelde aversie richt zich op de zinloze prietpraat bijeenkomsten. Lessen, die als doel hebben de verdraagzaamheid tussen collega`s onderling en de leiding in het algemeen op een hoger plan te kakelen.

Eén op de vier werknemers wordt radeloos van het gesar. Het wordt steeds erger. Meer en meer blijkt de werkvloer het slagveld van fatsoen versus onfatsoen. Waar blijven dan de resultaten van die duizenden cursussen? Mag ik die simpele vraag stellen? Waar is de stijgende lijn na al dat gekwebbel en gebazel? Wordt er nou eindelijk eens iemand wakker?

Besturen en leidinggevenden doen maar wat. Bestellen cursussen als broodjes in de snackbar. Nooit vragen. Is het nuttig, wat is het voor cursus? Behaalde resultaten van dit bureau? Hoe dachten anderen daar over? Parels voor de kwijlende zwijnen. De gemankeerde leiding bestelt, betaalt en gaat verder met ademhalen.

Duizenden uren zijn ondertussen gaan zitten in cursussen om het personeel beter met elkaar om te laten gaan. Resultaten stonden de afgelopen weken in de krant en bereikten ons via de journaals. Om te huilen. Volslagen nutteloos en ontoereikend. Het pesten wordt steeds erger. Wat een winst!

Maar ik weet het zeker. De aanvraag voor de volgende cursus is al de deur van de leiding uit. Kritiekloos en dom. Ondertussen kwijnt de gepeste weg en voelt de pester zich geweldig. Eng, want dit is zeker:

Al zit de gepeste nog zo knel, de domheid achterhaalt die pester wel!

Uit de krant