‘Leeuw’, van Albert Termote. Onderdeel van de ‘Juliana en Bernhardbank’, park Vreugd en Rust, Voorburg (foto: Marian Kokshoorn).
‘Leeuw’, van Albert Termote. Onderdeel van de ‘Juliana en Bernhardbank’, park Vreugd en Rust, Voorburg (foto: Marian Kokshoorn).
KUNST IN LEIDSCHENDAM-VOORBURG

De leeuw van Oranje

Cultuur 1.273 keer gelezen

Voorburg - Hoog verheven staat hij te brullen. De messcherpe tanden zijn ontbloot. Tussen zijn klauwen omklemt hij de familiewapens van prinses Juliana en prins Bernhard. Het achterlijf omhoog. De spieren staan strak, de staart zwiept. De koning der dieren staat klaar om aan te vallen… 

Door Anne Marie Boorsma 

Deze stoere leeuw, gemaakt door de bekende Voorburgse beeldhouwer Albert Termote, is het symbool van kracht en moed. Maar symbolen hebben weinig met de werkelijkheid te maken. Mannetjesleeuwen hebben een indrukwekkend uiterlijk, maar liggen het grootste deel van hun leven te pitten. Tot wel 20 uur per dag. Het zijn de echtgenoten die het werk doen. Zij gaan op jacht en meneer mag als eerste de smakelijkste stukjes wild verorberen.
Vóór Termotes leeuw staat een plantenbak en een lange wijnrood geverfde bank. Allemaal van baksteen met een metalen versiering. Typisch ‘Nieuwe Haagse School’. Op een gedenksteen staat: ‘De aanleg van het park en de bouw van deze bank werden uitgevoerd door jeugdige werkloozen in de jaren 1937-1938’. Crisistijd dus. Een grijze periode waarin grote werkloosheid heerste.  Maar op 7 januari 1937 was het feest. Toen trouwde prinses (onze latere koningin) Juliana met Prins Bernhard. Dit monumentje werd ter gelegenheid van dit heugelijke feit gemaakt.

Koningin Wilhelmina, moeder van de bruid, zal blij geweest zijn. Want de knappe prinsen stonden bepaald niet in de rij voor haar dochter. De zoektocht naar een geschikte huwelijkspartner duurde zeven jaar. Wilhelmina maakte daarbij gebruik van de ‘Almanak de Gotha’, een boekwerk met lijsten van adellijke geslachten. De Duitse Prins Bernhard zur Lippe-Biesterfeld, telg uit verarmde adel, nam zelf het initiatief. Op 11 juli 1936 vroeg hij Juliana ten huwelijk, maar ze wees hem af. Ze wou hem eerst wat beter leren kennen. Heel verstandig. Op 8 september van dat jaar werd dan toch de verloving uitgeroepen. Wat een vreugde! Op 7 januari 1937 trouwde het stel in Den Haag. De kerkelijke bevestiging was diezelfde dag in de Grote of Sint-Jacobskerk aldaar. Alle kinderen in het lager en voorgezet onderwijs kregen op die dag een rijmprent cadeau met een gedicht van P.C. Boutens en een tekening van André van der Vossen. 

Koningin Juliana stond bekend als een vriendelijke, hardwerkende koningin. Haar prins hield van feesten en jagen en zette regelmatig de bloemetjes buiten. 

Beeldhouwer Albert Termote, geboren in 1887 in België, vluchtte tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Nederland. In 1922 verhuisde hij naar Voorburg, waar hij zijn hele leven bleef. Hij doorliep de academies van Gent en Amsterdam. Bovendien gaf hij les aan de Haagse academie. Voor de weergave van dit beeld koos hij een mooi traditioneel ontwerp.

Kijk op www.annemarieboorsma.nl voor reacties en informatie over kunstcursussen en lezingen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant