Janneke Jager in Fantoomgeluk (foto: Ellen van Doorn).
Janneke Jager in Fantoomgeluk (foto: Ellen van Doorn).
THEATER

Janneke Jager in Het Veur Theater

Cultuur 57 keer gelezen

Leidschendam - Janneke Jager is op zaterdag 23 april om 20:30 uur te zien. Kaarten zijn voor €16,50 incl. consumptie te bestellen via www.hetveurtheater.nl.

Wanneer Janneke op zolder struikelt over een vergeten tas met oude cassettebandjes, wordt ze terug geslingerd in de tijd. Opeens zit ze weer op haar tienerkamertje, te dromen over later. Een paar dingen worden haar al snel volkomen duidelijk. Eén: dat vroeger niet alles beter was, zoals haar erbarmelijke muzieksmaak én haar dubieuze kapsels. Twee: dat de meest belabberde songteksten als een virus op je harde schijf blijven zitten, al dan niet fonetisch. En drie: dat alles behoorlijk anders is uitgepakt dan ze eind jaren ‘80 hoopte én kon vermoeden, zowel persoonlijk als op het wereldtoneel. Maar is dat erg? En kan het nog anders? Kun je ontkomen aan je lot? Twijfelend tussen weemoed en schaamte maakt Janneke een verrassende balans op aan de hand van die ene grote vraag: Wat als…? 

Jannekes wieg stond in Noord- Groningen, waar de buren zo ver weg woonden dat ze vanzelf al vroeg begon met herrie maken om gehoord te worden. Janneke Jager bekijkt de wereld met een brutale blik en ze vertelt en zingt hierover met een ontluisterende opmerkzaamheid. Janneke overdrijft graag een beetje en kan je tot tranen toe ontroeren. Maar het liefst doet ze allebei; een Drama-Queen met een vleugje Groningse nuchterheid.

Inmiddels heeft ze al flink wat jaren geleden de plattelandsklei van haar roze laarsjes geschud en timmert Janneke Jager aan de weg in cabaretland. Dit doet ze vanuit haar thuisstad Utrecht, waar het in 2013 begon met de publieksprijs van het Utrechts Cabaretfestival. Janneke speelde op zeer uiteenlopende podia door het hele land. Janneke doet dat “wervelend en gretig”, aldus Jacques d’Ancona.

Uit de krant