‘De Paarden van Apollo’ in de tuin van het Reinier de Graaf Behandelcentrum aan de Fonteynenburghlaan (foto: Marian Kokshoorn).
‘De Paarden van Apollo’ in de tuin van het Reinier de Graaf Behandelcentrum aan de Fonteynenburghlaan (foto: Marian Kokshoorn).
KUNST IN LEIDSCHENDAM-VOORBURG

Paarden in de wolken

Cultuur 2.057 keer gelezen

Voorburg - Dit beeld heeft ronde vormen. Nergens is een harde hoek. Je ziet een paard, maar niet realistisch verbeeld. Beeldhouwer Ruudt Wackers is op fantasievolle manier met zijn onderwerp omgegaan. Het edele dier heeft twee hoofden en er ontbreken wat onderdelen, waaronder delen van benen. 

Door Anne Marie Boorsma

Er zit dynamiek en emotie in het paard. Dat zie je aan de golvende beweging in de rug, de gespannen spieren in de romp. Eén gestrekt half been steekt recht vooruit. Het dier richt zijn hoofd iets omhoog. Bek en ogen staan wijd open. De titel is: ‘De Paarden van Apollo’. Meervoud. Dus het gaat hier om meerdere paarden. Vandaar dat tweede liggende hoofd langs de romp. Je voelt natuurlijk meteen dat het niet om gewone paarden gaat. Wackers putte uit de rijke klassieke verhalen van de mythologie. 

Apollo kent vele gedaanten. Hij wordt onder anderen vereerd als zonnegod. Zijn naam is dan, ‘Phoebus Apollo’, ofwel ‘de Stralende’. De stralende Apollo rijdt op een gouden wagen getrokken door vier paarden. Volgens de mythe reist hij hiermee elke dag langs de hemelboog. Onze beeldhouwer heeft dus veel weggelaten. Je ziet geen Apollo, geen gouden wagen en het paard met twee hoofden is onaf. Het gaat Wackers blijkbaar om de weergave van een indruk. Het schijnt dat wolkenluchten hem inspireerde. Dat is dan weer heel passend als een hemelse godheid je thema is. 

Er is een verhaal waarin Apollo op een dag zijn zonnewagen uitleent aan zijn ambitieuze zoon Phaëton. De gevolgen zijn rampzalig. De paarden slaan op hol. De zonnewagen scheert langs de aarde en door de hitte ontstaan er woestijnen, verdampen rivieren en branden steden af. Oppergod Zeus moet ingrijpen, anders zou de wereld vergaan. Hij smijt een bliksemschicht naar die arme Phaëton en het godenzoontje stort naar beneden. Naast schrijvers hebben ook vele beeldend kunstenaars zich laten inspireren door dit dramatische verhaal. 

Beeldhouwer en schilder Ruudt Wackers is geboren in Echt (Limburg) in 1941. Hij studeerde aan de Rijksacademie van Beeldend Kunsten in Amsterdam. Tegenwoordig werkt en woont hij in Italië. Zijn werken bevinden zich in openbare en privécollecties in heel Europa. Ongetwijfeld was Wackers bij het maken van ons beeld geïnspireerd door een andere Limburgse beeldhouwer: Arthur Spronken (1930-2018). 

Tijdens een zonnige dag is het fijn om naar de wolken te staren en je fantasie te laten gaan. Wie weet zie je Apollo en zijn paarden langs de hemelboog. Als ik dan nog een keer naar Wackers’ beeld kijk, zie ik in de paardenheup Apollo’s gezicht verschijnen en aan de voorzijde, de wapperende benen van de vallende Phaëton… 

Ga voor reacties en info over cursussen kunstgeschiedenis naar www.annemarieboorsma.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant