Afbeelding

Parkeren bij ziekenhuizen duur

Dienstverlening 519 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Begin 2018 heeft het televisieprogramma Radar onderzoek gedaan naar de parkeertarieven van de Nederlandse ziekenhuizen. De resultaten haalden landelijk het nieuws, want de uitkomsten waren schokkend. Vooral de ziekenhuizen in de Randstad berekenen torenhoge tarieven. Een kort bezoekje is per uur al erg duur, een bezoek van meerdere uren of een hele dag kost kapitalen.

De situatie betreffende de ziekenhuizen in de regio Den Haag en Leidschendam-Voorburg is al evenmin positief. Het uurtarief voor HMC Antoniushoeve in Leidschendam valt nog mee, € 1,10 per uur. Een dagkaart daarentegen kost de bezoeker € 13,-. Het HMC Bronovo in Den Haag vraagt per uur € 1,60 en een dagkaart kost € 19,-. Het Haga Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag hanteert een parkeertarief van € 1,70 per uur en een dagkaart kost € 12,50. Het duurste is HMC Westeinde, met een uurtarief van € 1,80 en een dagkaart kost daar maar liefst € 22,00. Het is voor te stellen dat veel patiënten niet in staat zijn om het openbaar vervoer te nemen en wel verplicht een auto naar het ziekenhuis moeten nemen. Als het dan ook nog eens patiënten betreft met een kleine beurs, dan zijn hoge parkeertarieven ronduit schrijnend. De minima kunnen zich eigenlijk helemaal geen auto veroorloven. En als er een auto aanwezig is, dan moet alles al goedkoop, zoals de goedkoopste autoverzekering. Een of enkele malen langdurig naar het ziekenhuis doet het voordeel van de goedkoopste autoverzekering alweer helemaal teniet.

Heronderzoek parkeertarieven
Nadat het onderzoek van Radar veel in het landelijke nieuws was gekomen, beloofden veel ziekenhuizen en gemeenten beterschap. Hierop besloot Radar in december 2019 opnieuw een onderzoek uit te voeren en te kijken in hoeverre er een verbetering te zien was. Voor ronduit de meeste ziekenhuizen waren de resultaten teleurstellend. Er waren maar weinig ziekenhuizen die actie hadden ondernomen om parkeerkosten te verlagen. Ook dit onderzoek kwam weer veelvuldig in de landelijk media. Daarop besloten enkele ziekenhuizen om tariefswijzigingen door te voeren per 2020. De kans is aanwezig dat Radar dit jaar wederom de parkeertarieven gaat onderzoeken. De hoop is dan dat er ook daadwerkelijk wat is gedaan met de resultaten van de onderzoeken van Radar.

Kunnen parkeertarieven gemakkelijk aangepast worden?
Als het om stedelijke parkeertarieven gaat, dan bepalen de gemeenten zelf de tarieven. In het geval van veel Nederlandse ziekenhuizen is het zo dat zij het parkeerbeleid in eigen beheer hebben. In Den Haag en Leidschendam-Voorburg is dit ook het geval. Enkel de parkeertarieven van het Haga Juliana Kinderziekenhuis worden door de gemeente Den Haag vastgesteld. De gemeente Leidschendam-Voorburg is dan wel bezig met het ontwikkelen van een nieuw parkeerbeleid, ook zij hebben niets te zeggen over de parkeertarieven voor HMC Antoniushoeve. Het ziekenhuis heeft het parkeerbeleid in eigen beheer en verlaging zal dus door het ziekenhuis zelf doorgevoerd moeten worden.

Uit de krant