Dossier C. van der Leek politieregister (Gemeentearchief Den Haag).
Dossier C. van der Leek politieregister (Gemeentearchief Den Haag).
historisch leven langs de vliet

Brutale roofmoord op straat

Historie 135 keer gelezen

Voorburg - In de winter van 1942, te midden van de oorlogsjaren, werd Cornelis van der Leek (56) te Voorburg van het leven beroofd door een man die geld van hem wilde hebben. Het slachtoffer overleed aan de verwondingen die hij opliep door messteken. De 28-jarige Hagenaar Pieter Louwerens (1913-1985) werd als dader opgepakt.

Op donderdagavond 19 februari 1942 rond 19.15 uur werd Cornelis van der Leek (1885-1942) op de Bilderdijklaan aangesproken door een onbekende man, die onder bedreiging geld van hem eiste. Het slachtoffer, die als machinezetter bij een drukkerij in Den Haag werkzaam was, gaf hem protesterend zijn portemonnee, doch daarbij ontstond een worsteling, waarbij Van der Leek met een mes in zijn rug werd gestoken.

De dader vluchtte weg met de buit, doch werd ingehaald door een getuige die het schouwspel op afstand had gadegeslagen. Na eerst bij het slachtoffer te hebben geïnformeerd over zijn toestand, reed hij de belager achterna. Hij dwong hem te stoppen en vroeg het geld terug. Hierop haalde de dader de portemonnee tevoorschijn en handigde die over. Toen de getuige vroeg: “Waar is de rest?”. Deed de dader zijn hand in zijn binnenzak als of hij geld wilde pakken, doch er kwam een mes tevoorschijn, waarmee hij begon te dreigen. Zijn fiets die tussen beiden stond, hield de brute aanval tegen. De getuige vluchtte weg de Binckhorstpolder in en waarschuwde de politie.

Slagersmes
Toen deze bij het slachtoffer ter plaatse kwam, werd de hevige bloedende Van der Leek verbonden en naar St Antoniushove overgebracht. Tijdens die rit is het slachtoffer overleden. De moedige getuige wist de politie flink op weg te helpen op het spoor van de belager. Hij gaf een duidelijk signalement af zowel van de persoon als de fiets die hij had meegenomen. Binnen één week wist de politie na stevig speurwerk de 28-jarige loswerkman Pieter Louwerens in de Haagse Retiefstraat van zijn bed te lichten en voor verhoor over te brengen naar het politiebureau. De politie was getipt door een 34-jarige groenteboer die de dader van het signalement onmiddellijk herkende. Bij huiszoeking werd het slagersmes gevonden, waarmee de dodelijke steken waren toegebracht. Ook werd de fiets van de getuige, waarop de dader was gevlucht, gevonden.

Louwerens legde bij het eerste verhoor door de Haagse politie een volledige bekentenis af. In de portemonnee zat een bedrag van ƒ3,50 en daarnaast had hij nog een bedrag van ƒ5,- aan los geld buit gemaakt welke hij grotendeels had verteerd. De dader werd overgedragen aan de Voorburgse politie die de zaak verder afhandelde.

Onder grote belangstelling werd Cornelis van der Leek begraven op de Oosterbegraafplaats. Het slachtoffer, geboren te Enkhuizen, was in 1916 getrouwd met de 5 jaar jongere Voorburgse Margaretha Noort, een dochter van Hendrik Noort (1862-1959) en Adriana Olie (1863-1950).

Uit de krant

Uit de krant