Bromsnor, Lou Geels, woonde jarenlang aan de Van Alphenstraat 107 (archieffoto).
Bromsnor, Lou Geels, woonde jarenlang aan de Van Alphenstraat 107 (archieffoto).
Historisch leven langs de Vliet

Lou Geels, alias Bromsnor, woonde in Voorburg

Historie 1.097 keer gelezen

Voorburg - De gemeente Voorburg heeft altijd al bekende bestuurders en uitvinders in zijn midden gehad. We denken dan in het bijzonder aan de familie Huygens. Maar ook toneelspelers waren hier te vinden. En een hele bekende uit de jeugdjaren van velen van ons, is onze Bromsnor. De veldwachter, die het altijd aan de stok had met landloper Swiebertje.

Door F.J.A.M. van der Helm

Jarenlang woonde acteur Lou Geels (1908-1979) met veel genoegen in Voorburg aan zijn eenvoudige benedenwoning in de Van Alphenstraat 107, strategisch gelegen op loopafstand van treinstation Laan van Nieuw Oost-Indië. Nee, Lou Geels woonde bepaald niet in een villa. De Van Alphenstraat lag in de jaren 60 in een buurt van eenvoudige lieden en enkele kleine bedrijfjes zoals een wasserij of autoschadebedrijf.

Pierre Louis Antonie Geels werd op 18 maart 1908 te Rotterdam geboren als zoon van de Amsterdamse commissionair (uit de Warmoesstraat 118) Theodorus Gerardus Johannes Geels en de Rotterdamse Alegonda Arendina Adriana Antonia Lameer, die in 1906 met elkaar huwden. Ten tijde van zijn geboorte is zijn vader depothouder en het gezin woonachtig aan de Snellemansstraat 91 in de Rotterdamse wijk Crooswijk.

Lou Geels was 17 toen hij begon als acrobatisch danser. Het ging gauw mis doordat hij bij een val zijn enkel brak. Zijn artiestenloopbaan begon hij in 1928, zoals hij zelf memoreerde, maar dat was allemaal eenvoudig leerwerk. Na de oorlog kwam de grote doorbraak. In 1951 nog als revueartiest bij het Jordaancabaret en in de jaren 50 nog wat oefenen op het toneel tijdens ‘Stadhuis op stelten’, waarin hij de bode speelde, maar spoedig kwam zijn gezicht ook op het televisiescherm. De televisie maakte hem bekend ook al stond het tv-bezit nog in de kinderschoenen. Het was een gemakkelijke manier om zo ook reclame te maken voor jezelf. Je kreeg gemakkelijker nieuwe rollen aangeboden omdat je naam maakte.

Over het privéleven van Lou Geels is weinig bekend. Hij heeft in ieder geval kinderen en kleinkinderen. Bij zijn overlijden in Roelofarendsveen was Geels-Ebben zijn weduwe. Hij heeft geruime tijd in de Van Alphenstraat gewoond, maar wellicht is bekend bij buurtgenoten of ze met de kinderen Geels hebben gespeeld. Op zich is het jammer dat we van deze artiest zo weinig weten, terwijl hij geruime tijd in Voorburg heeft gewoond en dus een bekende Voorburger genoemd mag worden.
De tijden van Swiebertje waren gouden tijden. Vanaf 1961 tot 1975 speelde hij de rol van veldwachter Bromsnor met groot plezier. Dat leverde hem ook veel reacties op van kinderen. Zij liepen weg met hem. Hij was populair en trad ook gratis op om de jeugd te plezieren of voor het goede doel in een kinderziekenhuis. Hij speelde graag de nurkse bromsnor maar was in feite een aller-beminnelijkst mens. Moeilijk te doorgronden, dat wel. Misschien zijn er buurtgenoten met leuke (of minder leuke) herinneringen aan hem?

Reacties naar helmhuis@ziggo.nl

Uit de krant