Robine Neijssel met haar broer Jeremy en Tara Slaman bij de herinneringsbank voor George Maduro bij Villa Dorrepaal in Leidschendam (foto: pr).
Robine Neijssel met haar broer Jeremy en Tara Slaman bij de herinneringsbank voor George Maduro bij Villa Dorrepaal in Leidschendam (foto: pr). Z A

Jongeren eren George Maduro met een theaterstuk in Villa Dorrepaal

Historie 1.200 keer gelezen

Drie jongeren hebben een theaterstuk over George Maduro gemaakt om te spelen als Theater na de Dam. Robine Neijssel (26 jr) schreef zelf het script voor dit stuk en speelt het samen met haar broer Jeremy (19 jr) en Tara Slaman (23 jr). Robine: “Het stuk is sober, maar heel intens.”

Het theaterstuk volgt George Maduro vanaf zijn geboorte tot zijn dood in een Duits kamp. Maduro was een Curaçaos Nederlandse student die zich tijdens de Meidagen van 1940 als officier der Nederlandse cavalerie onderscheidde in de Slag om de Residentie. Onder zijn leiding werd de door de Duitsers bezette Villa Leeuwenbergh (nu Villa Dorrepaal -red.) bij Leidschendam veroverd en werden Duitse parachutisten krijgsgevangen gemaakt. Toen het Nederlandse leger had gecapituleerd, werd Maduro als krijgsgevangene opgesloten. Toen hij na een half jaar werd vrijgelaten, ging hij bij het verzet. 

Uiteindelijk werd hij opgepakt en stierf hij, vlak voor de bevrijding, op 28-jarige leeftijd in het concentratiekamp Dachau.  Robine: “Ik heb gekozen voor een vertelvoorstelling, waarbij er afwisselend stukken verteld en gespeeld worden. We maken geen gebruik van een spectaculair decor of vele special effects. Het verhaal is al intens genoeg zonder die opsmuk.”

Verhaal gaat echt leven
In de voorbereiding las en keek Robine alle informatie die zij kon vinden over de oorlogsheld George Maduro. “Ik kende Maduro eigenlijk vooral van Madurodam, daar ben ik een aantal keer geweest. Maar toen ik de boeken over hem las en het script schreef begon het verhaal echt te leven voor me. Ik voelde zijn angst en verdriet en was hier zeer van onder de indruk. Ik hoop dat het ook zo overkomt op het publiek als ze de voorstelling komen kijken!”

Het bleef niet bij het lezen van informatie, Robine zocht ook contact met de schrijfster van het boek over Maduro, Kathleen Brandt Carey. Zij vond het heel bijzonder dat een groep jongeren dit verhaal over Maduro aan het publiek wilde vertellen en gaf nog veel meer informatie die goed paste bij de voorstelling. Robine: “Ook kreeg ik van haar een sjaal te leen, die George heeft gedragen! We gaan deze sjaal ook gebruiken in de voorstelling, dat is echt heel bijzonder!”

Via schrijfster Kathleen kreeg Robine ook contact met familie van George Maduro in Amerika. “Deze man, de neef van George, vertelde me wat hij had gehoord over zijn oom, hoe hij reageerde, hoe hij was als persoon. Ook dat hebben we verwerkt in de voorstelling”.


Scene uit het theaterstuk van George Maduro (foto: pr).

Villa Dorrepaal
Het eerste plan van de groep was om de voorstelling in Zoetermeer te spelen, maar toen kwam er een bijzonder aanbod. Robine: "Ik maakte een afspraak bij villa Dorrepaal in Leidschendam-Voorburg, dat is de plek waar Maduro daadwerkelijk gevochten heeft aan het begin van de oorlog. De directeur van Middin, die nu gebruik maakt van deze villa, gaf me een rondleiding en was zo enthousiast over onze plannen, dat hij de grote zaal in de villa aanbood als locatie voor de voorstelling! Wat is er nu mooier dan dit verhaal spelen op een locatie waar het ook echt gebeurd is…”

De voorstelling ‘George Maduro, Theater na de Dam’ is te zien in Villa Dorrepaal op 4 mei om 11.00 uur en 21.00 uur Plaatsen reserveren kan via maduro.theaternadedam@gmail.com. Geef aan welke voorstelling, hoeveel kaarten en onder welke naam. Bij de voorstelling van zaterdag om 21.00 uur is ook een gebarentolk aanwezig.

Scene uit het theaterstuk van George Maduro (foto: pr).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant