Logo hetkrantje-online.nl
Kees van der Drift.
Kees van der Drift.

Historisch leven aan de Vliet (8): De moord op Kees v.d. Drift

  •   114 keer gelezen   Historie

Leidschendam - In januari 1930 werd de 40-jarige Kees van der Drift neergeschoten toen hij 's avonds op zijn fiets over de Westvlietweg reed. De moord is ondanks langdurig speurwerk nimmer opgelost. Aanvankelijk hield de politie het op een roofmoord ofschoon de buit nihil was. Had de moordenaar een ander slachtoffer op het oog? De politie ging uiteindelijk meer denken aan een geval van persoonsverwisseling.

Dagenlang vulde de moord op de Voorburgse huisvader Kees van der Drift de pagina's van alle kranten in het land. Een moord was destijds nog geen alledaagse gebeurtenis. En waarom zou iemand een doodgoeie hardwerkende man als Kees van der Drift om willen leggen? Wat was het motief van deze gruwelijke daad? De vriendelijke man was een serieuze middenstander in manufacturen die woonde aan de Voorburgse Voorhofstraat.

Binckhorst
De moordenaar is nooit gevonden, maar even leek er licht te komen in de duistere zaak door een tip van Kasteel de Binckhorst. Op dat immens grote landgoed van weleer, had de bewoonster pistoolschoten gehoord in de week voorafgaande aan de moord. Na het vernemen van de afgrijselijke moord, nam ze contact op met de politie. Deze nam de tip uiterst serieus en ging onmiddellijk sporenonderzoek doen. Dit grondige karwei nam de nodige tijd in beslag maar met goed gevolg. Er werden inderdaad kogels gevonden en na verder rechercheren bleek dat ze overeen kwamen met het wapen waarmee de vermoorde Van der Drift was doodgeschoten! Althans het ging om hetzelfde kaliber 6,35 van een Browning.

Crimineel
Er leek duidelijk sprake te zijn van een doorbraak. Na enig speurwerk werd de schutter opgepakt. Het bleek de 35-jarige Haagse crimineel Jan Bécude te zijn die "wat aan het oefenen was" en wilde kijken hoever het geluid hoorbaar was. Althans, zo meldde hij de politie bij zijn ondervraging. Maar hij meldde nog meer, namelijk dat hij zijn pistool niet meer had. Bécude werd vastgehouden en langdurig verhoord.

Gehoopt werd, dat de verdachte zou bekennen De man was bepaald geen lieverdje en had verschillende misdrijven gepleegd, waarvoor hij was gestraft. Het betrof iemand uit de beruchte Haagse penoze, die een waterdicht alibi bleek te hebben voor de avond van de moord. Het resultaat van de ondervraging was povertjes te noemen. In ieder geval niet voldoende overtuigend.
De politie hield daarom ernstig rekening met een persoonsverwisseling.
Aannemer
Diezelfde Bécude was diverse malen in een dancing gesignaleerd en in contact gekomen met een louche aannemer die goed in de slappe was zat. In een dronken bui had hij hem een fors bedrag aan contant geld laten zien. En die aannemer zou geregeld over de Westvlietweg rijden. Maar of dit hele verhaal met de moord op V.d. Drift in verband stond was onbewijsbaar en Bécude werd weldra vrijgelaten. Op geen enkele manier kreeg men de zaak rond.

Meer berichten