Het voormalige Chinees restaurant China aan het Sluisplein in Leidschendam (foto: Arno van Zaanen).
Het voormalige Chinees restaurant China aan het Sluisplein in Leidschendam (foto: Arno van Zaanen).
HISTORISCH LEVEN AAN DE VLIET

Moord aan het Sluisplein

wo 28 mrt 2018, 16:00 Historie 1.632 keer gelezen

Leidschendam 0 Op donderdagavond 21 januari 1971 stak de Chinese kok Jee Ching Hwar (55) zijn 27-jarige echtgenote Szu Mei Li neer in het gemoedelijke Chinese eethuis aan het Sluisplein te Leidschendam. Een tragisch schouwspel dat werd gadegeslagen door talrijke gasten in het restaurant, maar ook te midden van vele mensen op straat, waar het drama zich openlijk voltrok.

Door F.J.A.M. van der Helm

Terwijl de eetlustige gasten aan hun tafeltje aan het genieten waren van hun Chinese maaltijd, stoof een wat oudere Chinees met een groot slagersmes af op hun serveerster en stak haar verschillende malen tot bloedens toe. Strompelend en gillend liep de zwaargewonde vrouw naar buiten, gevolgd door haar dronken belager. Op het Sluisplein stortte ze op weg naar het sluiswachtershuis ineen, waarop de dader haar enkele fatale steken toebracht. In totaal had ze tien doodsteken gekregen. Vervolgens probeerde de man zich van het leven te beroven, hetgeen door toegesnelde omstanders mislukte.

Het bewuste restaurant is inmiddels verdwenen, maar bevond zich op de plaats waar nu ijssalon IJs & Zo is gevestigd. De overspannen dader, die woonachtig was te Leiden, had thuis cognac gedronken en kalmeringspillen geslikt alvorens hij tot zijn onbezonnen daad kwam. Hij was het geflirt van zijn bijna dertig jaar jongere echtgenote zat en kon niets anders dan haar ombrengen. Daartoe bezocht hij haar die avond in het restaurant waar ze werkte met de fatale afloop tot gevolg. Een Chinees familiedrama. De vrouw had inmiddels een echtscheidingsprocedure in werking gesteld en dat maakte haar man razend. De man hoopte op een heerlijk leven met zijn jongere vrouw en kon niet begrijpen dat ze losbandig met andere (Chinese) mannen omging. Ze was ondankbaar jegens hem, want was hij niet degene die haar al deze welstand had gebracht?

In 1963 was de Chinees naar ons land gekomen, waar hij de omgang met een vrouw tot zijn ergernis moest ontberen. Hij keerde in 1968 zijn spaarpot om, toog naar Taiwan en veroverde daar de toen 24-jarige Szu met zijn bescheiden bruidsschat. Hij dacht het allemaal goed voor elkaar te hebben, doch met de wulpsheid van zijn echtgenote had hij geen rekening gehouden. Szu genoot in het vrije westen van alle mogelijke pleziertjes die een vrije vrouw kon krijgen en dat was een doorn in de ogen van haar man. Ze groeiden steeds verder uit elkaar, waarbij praten niet meer hielp. De echtgenoot kon het vrije leven van zijn eega niet verkroppen en zon op drastische maatregelen. Uiteindelijk zou dit uitmonden in deze vreselijke moord.

Uiteindelijk had de officier van Justitie medelijden met de man en wilde geen gevangenisstraf eisen, maar 'slechts' plaatsing in een krankzinnigengesticht voor de duur van één jaar met telkens mogelijkheid tot verlenging.

Zijn er ook Leidschendammers die getuige waren van dit gebeuren of meer weten over het Chinese restaurant en zijn buren?

Reacties naar helmhuis@ziggo.nl.

Uit de krant