De medewerkers van Slijperij J.M. van Rangelrooij met in het midden Elwin en zijn vrouw (foto: Pieter D’Hoop).
De medewerkers van Slijperij J.M. van Rangelrooij met in het midden Elwin en zijn vrouw (foto: Pieter D’Hoop). Pieter D'Hoop
ONDERNEMER VAN DE WEEK

Van Rangelrooij voor de beste kwaliteit Japanse messen

Ondernemer in Beeld 1.364 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De winkel met werkplaats van Slijperij J.M. van Rangelrooij aan de Westvlietweg 71-4 tegenover Huygensmuseum Hofwijck laat zien dat messenslijpen meer is dan een mes door een doortrekslijper halen.

Naast dat er honderden messen uitgestald zijn in de stijlvolle winkel staan er in de werkplaats verschillende slijpmachines waarmee dagelijks koksmessen van gerenommeerde restaurants maar ook van hobbykoks geslepen worden. Eigenaar Elwin de Veld vertelt enthousiast over het ambacht dat hij van zijn grootvader heeft geleerd.

Elwin is de vierde generatie van Slijperij J.M. van Rangelrooij. Het bedrijf is sinds 1894 gevestigd in Den Haag. Eerst in hartje centrum en vervolgens aan de Van Mussenbroekstraat. Daar groeide het bedrijf uit haar jasje en is drie jaar geleden verhuisd naar de Westvlietweg.

Als 14-jarige jongen hielp Elwin al in de slijperij en op 19-jarige leeftijd stapte hij tot grote vreugde van zijn grootvader het bedrijf in. “Ik had met veel pijn en moeite mijn atheneum diploma behaald maar had geen idee wat ik wilde gaan studeren. Met mijn handen werken sprak mij veel meer aan.” Zijn grootvader leerde hem het vak en nam hem mee naar klanten. “Die sfeer in de keuken van een restaurant vond ik machtig. Dat is de branche waar ik mij in de loop der jaren steeds meer op ben gaan richten.”

Het jarenlang oefenen in de werkplaats, bezoek aan restaurant keukens en messenleveranciers heeft zijn blik op het koksmes doen veranderen. “Ik kreeg steeds meer interesse in het Japanse mes. De opbouw, geometrie, staalkeuze en hardheid zijn zoveel beter.” Inmiddels heeft hij een indrukwekkend assortiment van Japanse messen in het assortiment opgenomen. Ook verschillende messenslijpmachines zijn afkomstig uit Japan.

Elwin reist regelmatig, samen met zijn vrouw die ook werkzaam is in het bedrijf, naar Japan en bezoekt dan zijn leveranciers. “Achter elk Japans merk dat wij in onze winkel of webshop verkopen zit een verhaal. We kennen de mensen erachter, we begrijpen het hoe en waarom van de maker. We weten waar de materialen vandaan komen, zoals een chef weet waar zijn ingrediënten vandaan komen.”

Niet alleen Elwin is enthousiast over de Japanse merken. Ook de chefs die gretig gebruik maken van het aanbod van J.M. van Rangelrooij zijn lyrisch over de kwaliteit. Bekende koks als Hans van Wolde van het tweesterren-restaurant Brut en Jonnie Boer van driesterrenrestaurant De Librije maar ook bijna alle restaurants in de directe omgeving zijn vaste klant bij J.M. van Rangelrooij.

Op de website is veel informatie te vinden over de verschillende messen. Er wordt antwoord gegeven op vragen als ‘welke messen heb ik nodig in de keuken?’ en ‘welk Japanse mes past het beste bij mij?’. Een bezoek aan de winkel is zeker de moeite waard. Het vriendelijke personeel geeft met veel enthousiasme een persoonlijk en deskundig advies. Ook voor het laten slijpen van de eigen messen is men van harte welkom in de winkel. 

Meer informatie via www.messenslijpen.nl, bel of mail naar 070 3902374, info@hamono.nl.

Uit de krant