Afbeelding

Luchtkwaliteit in buurgemeente Den Haag steeds beter

Regio 7 keer gelezen

Regio - De lucht in Den Haag wordt steeds schoner. Sinds begin dit jaar voldoet de gemeente aan de Europese norm voor fijnstof. Het is de verwachting dat binnenkort ook de norm voor stikstofdioxide wordt gehaald. Dit schrijft het college in een voortgangsrapport hierover aan de gemeenteraad.

Wethouder Tom de Bruijn (Milieu): 'Den Haag heeft de afgelopen jaren veel gedaan om de luchtkwaliteit te verbeteren. Die inspanning heeft resultaat, zo blijkt uit de nieuwe gegevens. Maar ik wil graag nog meer meters maken; de lucht moet nóg schoner worden. Dat betekent dat ik nu wil gaan kijken hoe de gezondheidsrisico's voor bijvoorbeeld ouderen en kinderen zoveel mogelijk beperkt kunnen worden.'

De gemeente Den Haag werkt al jaren aan de verbetering van de luchtkwaliteit in de stad. De invoering van het verkeerscirculatieplan in 2010 heeft ervoor gezorgd dat de lucht in de binnenstad veel schoner is geworden. Verder zijn alle stads- en streekbussen vervangen door schone aardgasbussen, is er een milieuzone voor vrachtverkeer en heeft de sloopregeling ertoe geleid dat duizenden oude auto's van de weg zijn gehaald. Ook stimuleert de gemeente elektrisch vervoer, naast de 350 bestaande laadpalen voor elektrische auto's worden er nog eens 1000 laadpalen bijgeplaatst.

De gemeente heeft een systeem, waarmee de kwaliteit van de lucht permanent en uitgebreid wordt gemonitord. Daaruit blijkt dat de grenswaarden voor fijnstof al in 2011 niet meer werden overschreden. Nog dit jaar zullen ook de grenswaarden van stikstofdioxide worden gehaald. Het is de verwachting dat de luchtkwaliteit de komende jaren nog verder verbetert, doordat auto's steeds schoner worden.

Maar omdat er ook onder de grenswaarden gezondheidsrisico's zijn, wil het college meer doen dan alleen voldoen aan de normen. Wethouder De Bruijn werkt daarom aan een nieuw pakket aan maatregelen, dat naar verwachting voor de zomer wordt gepresenteerd.

Uit de krant