Logo hetkrantje-online.nl

Wat voor weer wordt het komend paasweekend?

  •   keer gelezen   Regio

Regio - Zoals bijna ieder jaar ziet ook dit jaar het weer voor het paasweekend er spannend uit. Nederland komt volgens MeteoGroup in het overgangsgebied terecht tussen warme lucht, die met een zuidenwind Centraal-Europa binnendringt en koelere lucht, die de warmte vanuit het westen alweer naar het oosten weg wil duwen.

Het vertaalt zich in een zeer onzekere verwachting, uiteenlopend van een volop schijnende zon bij temperaturen tot 20 graden tot regenachtig en veel koeler weer. Het voorjaar heeft patent op weerssituaties waarin storingen op de oceaan aan de ene kant en hogedrukgebieden boven Oost-Europa aan de andere kant de wind in de zuidhoek brengen. Met die wind dringt de eerste warmte van het jaar Centraal-Europa binnen.

Op de wip
Wij zitten dan op de wip. De storingen hebben koele lucht bij zich en hoeven maar iets te dichtbij te komen of we zien de warmte alweer verdwijnen of zelfs helemaal niet komen. De overgangszone tussen beide luchtsoorten is dan de spelbreker en brengt wolken en regen en ook veel koeler met zich mee. Hoe verder oostelijk je in Europa komt, hoe mooier en warmer het is. Het is dan ook niet voor niets dat de weersverwachting voor het paasweekend meteorologen bijna altijd hoofdbrekens oplevert, en dit jaar is dat waarschijnlijk niet anders.

De aanloop naar de paasdagen verloopt rustig. Maandag kan een beetje regen vallen, maar de dagen erna is het droog en komt de zon er wat vaker door. De temperaturen klimmen hierdoor naar een niveau van rond 11 of 12 graden op donderdag en vrijdag.

Paasdagen spannend
Daarna wordt het volgens MeteoGoup dus spannend. Wordt het warm of koel en valt er regen of schijnt de zon? Een meerderheid van de berekeningen kiest nu voor de regenachtige en relatief koele variant met temperaturen tussen 10 en 13 graden, de minderheid ziet er een stuk gunstiger uit. Maar hierin kan nog veel veranderen. Eén ding is zeker: de zomertijd begint eerste paasdag wel.

Meer berichten