Trainer-coach Erik van der Linden: “Derde klasse géén eindstation Forum Sport Vrouwen!”
Logo hetkrantje-online.nl
<p>Watersportuitje Forum Sport Vrouwen eind vorig seizoen (foto: Evdl).</p>

Watersportuitje Forum Sport Vrouwen eind vorig seizoen (foto: Evdl).

Trainer-coach Erik van der Linden: “Derde klasse géén eindstation Forum Sport Vrouwen!”

  •   keer gelezen   Sport

Voorburg - Met 2 vrouwenelftallen, 1 MO19-, 1 MO17-, 2 MO15-, 3 MO13- en 3 MO11-elftallen bouwt de Voorburgse voetbalvereniging Forum Sport verder aan een bloeiende vrouwen- en meidenvoetbal-afdeling. 

Het eerste elftal werd twee jaar geleden kampioen in de vierde klasse, nadat het overgrote deel van dat elftal met de toenmalige MO19 kampioen en bekerkampioen was geworden. In de derde klasse staat het elftal thans vierde. Het is dan ook niet denkbeeldig dat Forum Sport Vrouwen 1 binnen afzienbare tijd stadsderby’s tegen RKAVV Vrouwen 1 in de zaterdag tweede klasse speelt. Beide vrouwenelftallen hebben ambitie; Wilhelmus speelt recreatief in de vijfde klasse, Stompwijk’92 stopte vorig seizoen met vrouwenvoetbal in de zondag derde klasse en SEV heeft geen vrouwenvoetbal meer.

Al vanaf Forum Sport MO15 is Erik van der Linden (55) trainer-coach van het elftal. De bedoeling is dat Mario Rutgrink, met wie Van der Linden het elftal traint en coacht, en hij medio 2021 stoppen en dat de ervaren en gediplomeerde trainer René Jansen, die nu Vrouwen 2 traint en coacht, het van het duo overneemt.

Van der Linden wil weer die betrokken vader langs de lijn zijn, zoals het ooit voor hem bij Forum Sport begon. “Met twee dochters hadden mijn vrouw en ik nooit gedacht dat er één zou gaan voetballen. In mijn eigen jeugd speelde ik in de hoogste jeugdelftallen, in het tweede en zo nu en dan met het eerste in de hoofdklasse bij Wilhelmus. Met het tweede werd ik kampioen in de reserve-eerste klasse. In Cees Hage, Ruud de Groot en Melbi Raboen heb ik goede leermeesters gehad. Die ervaring maakt van mij nog steeds de trainer die ik nu ben.”

Het had zomaar anders kunnen lopen. “Mijn oudste dochter Tessa ging op turnen en softbal, waar ze nog steeds op zit. En van Bibi wisten wij ouders nog niet wat ze ging doen. In een zomervakantie werd ik door andere campinggasten erop geattendeerd dat ze best een aardig balletje kon trappen. Erna wilde ze meteen op voetbal. Ze koos zelf voor Forum Sport en kwam in F16 tussen de jongens terecht. Het meidenvoetbal in het algemeen en in het bijzonder bij Forum Sport stond toen nog in de kinderschoenen. Het is nu zo ingeburgerd binnen de club, waar ik zelf weer om de week VaderVoetbal voor speel.”

Daar stond Van der Linden dan toch ineens weer langs de lijn van een voetbalveld. “De oud-voetballers Marijn Mokveld, die keeper van (o.a.) Wilhelmus, Tonegido en het Nederlands Amateurelftal was, Steve Faber, die veel scoorde voor (o.a.) Wilhelmus en RKAVV, en Peter Stevelink, die bij DEVJO, voorloper van Forum Sport, in het eerste had gespeeld, stonden naar hun zonen te kijken en ik keek naar mijn dochter. Ik heb haar verrichtingen een aantal jaren aangekeken, maar kon het niet laten om me op een gegeven moment met de trainingen te gaan bemoeien. Al gauw stond ik 2 avonden per week langs de lijn om haar teams te trainen.”

“Toen Bibi 11 was is ze bij de meiden gaan voetballen”, vervolgt hij. “Uiteraard geef ik nog steeds met veel plezier training. Voetbal is nu eenmaal een heel leuk spelletje. Het is ook leuk om te zien dat iedereen met verschillende achtergronden hetzelfde doel voor ogen heeft en dat we elkaar benutten op ieders eigen kwaliteiten. Ik ben met Bibi meegegroeid. Ze is nu 21. Met mijn overbuurman en vriend Mario Rutgrink train en begeleid ik haar elftal drie keer per week. Zijn zoon en dochter voetballen niet meer bij Forum Sport, maar Mario, die de elftallen van zijn zoon trainde, is gebleven. We ‘lezen en schrijven’ met elkaar.”

Forum Sport zet sinds enkele seizoenen niet alleen stevig op meidenvoetbal, maar ook op vrouwenvoetbal in. Van der Linden juicht die ontwikkeling toe. “Er kwamen en gingen vrouwenelftallen in het verleden. Nu ligt er een stevig fundament, zodat op een natuurlijke manier doorstroming vanuit het meidenvoetbal plaatsvindt. Sinds dit seizoen hebben Vrouwen 1 en 2 dezelfde faciliteiten als de Mannen 1 en 2. Het bestuur van Forum Sport onderschrijft daarmee nog meer eens de volwaardigheid van het vrouwenvoetbal binnen de club.” Alle spelers zijn ooit tussen de jongens met voetballen begonnen. Esther Scheenaard, die óók in de topklasse bij Ter Leede en in de eredivisie vrouwen bij ADO Den Haag speelde en begin deze eeuw Oranje Leeuwin was, was de laatste die tot en met de JO19 onder toenmalig jeugdtrainer Theo Kok in het hoogste jongenselftal van Forum Sport speelde.

Alle huidige spelers van Forum Sport Vrouwen stapten al veel eerder naar het meidenvoetbal over. Van der Linden heeft een ‘prima spelersgroep’. “Zolang mogelijk bij de jongens spelen is goed voor hun voetbalontwikkeling, maar op een geven moment is dat over. Een puberjongen accepteert niet altijd dat er meisjes zijn die beter kunnen voetballen. De fysieke verschillen spelen ook steeds meer een rol. Vrouwen 1 is een mix van eigen jeugd en spelers die van buiten Forum Sport komen. Mijn ‘voetbaldochter’ Bibi, Eline Hoogteijing en Laura Koenders vormen de harde kern. Ze kennen elkaar al vanaf de F-jes.”

Met trots loopt Van der Linden zijn spelersgroep even door. “Keeper Dani Koetsier, linksback Amber Meijer, voorstopper Roos Korbijn, ‘alleskunner’ Laura Koenders, linksbuiten Simone Pieters, rechtsbuiten Ginger Wouters, spits Eline Hoogteijing en rechtshalf Bibi komen uit de eigen jeugd. Rechtsback Amber Beck en ‘alleskunner’ Lara van Schaik kwamen 5 jaar geleden over van RKAVV; centrale verdediger Shannon Ausma en linkshalf Hannah Molleman deden dat 3 jaar geleden van Graaf Willem II VAC. Laatste ‘vrouw’ Kirsten van Egmond en, sinds dit jaar, spelverdeler Britt Wentink kwamen van VELO. Centrale verdediger Sabine Kuilenburg zou vorig seizoen van ADO Den Haag Vrouwen naar v.v. Alkmaar in de eredivisie gaan, maar de oud-jeugdspeler van RKAVV koos voor een maatschappelijke loopbaan en voor Forum Sport. Shannon is 23 en de oudste van het team; de jongste is net 17.”

Twee jaar geleden debuteerde het elftal in de senioren met het kampioenschap in de vierde klasse en het winnen van de Haaglanden Voetbal Cup. Het niet afgemaakte debuutseizoen in de derde klasse was een leerjaar. Van der Linden: “We werden soms op tactisch vlak afgetroefd, maar niet op voetbalkwaliteiten. We staan nu 4e. We gaan voor een periodetitel, maar we weten door covid-19 nog niet hoe dit seizoen verder gaat lopen. Onze ambitie is in ieder geval door te stoten naar de tweede klasse. Forum Sport Vrouwen heeft toekomst!”

Maar die toekomst gaan Erik van der Linden en Mario Rutgrink niet als technische staf meemaken. “Forum Sport Vrouwen is toe aan professionalisering. Per toeval is René Jansen dit seizoen bij Vrouwen 2 terecht gekomen. René heeft het UEFA-B diploma en veel ervaring als trainer, onder anderen in twee periodes bij de jeugd van Forum Sport. Onder Rob de Lange was René tweede elftal trainer bij Tonegido en hij was eerste elftal trainer bij een kleine club in de Bollenstreek. Dus een zeer ervaren man. Hij ziet groeipotentie en wil doorselecteren.

Het 2e bestaat uit spelers tussen de 17 en 20 jaar, waarvan enkele al met het 1e mee zouden kunnen doen. Nu zijn het nog teveel op zichzelf staande teams. Wij spelen leuk voetbal, maar tegen gelijkwaardige clubs kan het alle kanten op. Het is mooi om te zien dat Sabine Kuilenburg het team coachend op sleeptouw neemt, en dat Eline Hoogteijing dingen met een bal doet waar menige jongen jaloers op kan zijn. Het is een hechte club vrouwen, die goed voetbalt, gemotiveerd, technisch begaafd en hardwerkend is. Naast het voetballen vinden zij het ook leuk om gezamenlijk dingen te organiseren en te integreren binnen de club te zijn. Nee, ik ben het niet zat, maar ik denk dat het goed is dat er een nieuw gezicht voor de groep gaat staan.”

Meer berichten