Wereldkampioenen Elise de Ruijter (r.) en Odile van Aanhol (l.).
Wereldkampioenen Elise de Ruijter (r.) en Odile van Aanhol (l.).

Ellise de Ruijter wereldkampioen zeilen

Sport 342 keer gelezen

Leidschendam - Elise de Ruijter uit Leidschendam en Odile van Aanholt hebben in Oman goud gewonnen tijdens het WK in de olympische klasse 49erFX. Dat lukte de Nederlanders Bart Lambriex en Floris van de Werken overigens ook in de 49er.

De Ruijter en Van Aanholt leidden met het ingaan van de medalrace al ruim op het Noorse tweetal Helene Naess-Marie Rønningen. Het Nederlandse zeilkoppel wist die koppositie vast te houden door een derde plek in de slotrace. Van Aanholt en De Ruijter werden in september in Thessaloniki ook al Europees kampioen. De zeilsters vormen een gelegenheidsduo. Van Aanholt en De Ruijter zeilen normaal gesproken met respectievelijk Emma Siewers en Willemijn Offerman, die momenteel geblesseerd zijn. Voor de zeilers in de 49er-, de 49erFX-klasse zijn de WK het eerste internationale evenement sinds de Olympische Spelen in Tokio.

Elise de Ruijter (22) begon op haar 8e al met zeilen op Vlietland in Leidschendam. Na een paar jaar bij de Vlietzeilers stapte zij over naar het Optimist Racing Team Braassemermeer en later naar het Famed Coach For Sailing team. Na haar tijd in de optimist stapte zij over naar de 29er. In 2016 werd zij 2e op het Nederlands kampioenschap, mocht naar het ISAF jeugd WK in Nieuw Zeeland en werd 6e van de wereld. Verder behaalde zij nog verschillende podiumplaatsen op internationale wedstrijden. Eind 2017 stapte zij over naar de 49erFX. Op dit moment zeilt zij fulltime in het High Performance Team bij de Nederlandse watersportverbond als bemanning in de 49erFX. Afgelopen jaren heeft zij met haar ‘stuur’ tijdens verschillende internationale wedstrijden podiumplekken behaald.

Uit de krant

Uit de krant