Jessie van Leeuwen (met regenboog-aanvoerdersband!) is LHBTQI+ ambassadeur (foto: JvdH).
Jessie van Leeuwen (met regenboog-aanvoerdersband!) is LHBTQI+ ambassadeur (foto: JvdH).

Jessie v. Leeuwen LHBTQI+ ambassadeur ‘Sport Is Voor Iedereen’

Sport 176 keer gelezen

Leidschendam - Sport & Welzijn (SenW) Leidschendam-Voorburg, uitvoerder van het gelijknamige beleid in de gemeente Leidschendam-Voorburg & Stompwijk, blies onlangs de campagne ‘Sport Is Voor Iedereen’ nieuw leven in.

Door Alexander Wagener

Jessie van Leeuwen (25) is één van haar ambassadeurs. Van Leeuwen voetbalde tot en met de JO15-1 bij RKAVV en speelde bij ADO Den Haag Vrouwen in de Eredivisie om weer terug te keren naar RKAVV Vrouwen 1, waar ze nog steeds voetbalt. In de tussentijd behaalde ze het UEFA-C trainersdiploma, werd ze trainer van de (nu) RKAVV MO17-1 en in een duo-vrijwilligersbaan Technisch Coördinator van de RKAVV Vrouwen & Meiden afdeling. Miriam Blom, Combinatiefunctionaris Sport bij SenW, benaderde haar voor het sportambassadeurschap van de campagne. “Ze vroeg me of ik namens de LHBTQI+ groep als ambassadeur mijn verhaal wilde delen. En dat deel ik graag!”

Blom is blij met de komst van Van Leeuwen. “Jessie is één van de ambassadeurs die zich de afgelopen periode op de Facebookpagina van SenW hebben voorgesteld.” Sinds 2015 werkt SenW aan die campagne voor en in de gemeente Leidschendam-Voorburg, maar door de coronamaatregelen leverde dit tot nu toe nog weinig op. Blom: “In het begin lag de nadruk op de acceptatie van LHBT in de sport. Sinds kort staat de campagne open voor alle doelgroepen die door hun leeftijd, geaardheid, geloof, afkomst of lichamelijke beperking moeite hebben met het starten van een sport bij een sportvereniging.”

Op dezelfde Facebookpagina verscheen onlangs een campagnefilmpje. Blom: “We roepen sporters hierin op de stap naar een sportclub te wagen en om zich bij een team aan te sluiten. Maar we roepen ook sportverenigingen op meer open te staan voor de betrokken doelgroepen. Daarbij roepen we teams op een foto met de hand op het hart te laten maken en deze foto te posten op sociale media. Van iedere doelgroep heeft de campagne een ambassadeur uit Leidschendam-Voorburg die voor het geven van meer informatie beschikbaar is.” Jessie van Leeuwen, beroepsmatig werkzaam als instructeur bij het MBO Rijnland, heeft zich bij ADO Den Haag Vrouwen en RKAVV altijd thuis gevoeld. “Beide clubs zitten in mijn hart. Bij beide kon ik volledig mezelf zijn. In mijn zoektocht naar een sportclub ben ik gelukkig nooit hindernissen tegengekomen. Sporten is voor iedereen! Geaardheid, geloof of afkomst maken niks uit. Je deelt dezelfde passie voor het spelletje; in mijn geval voetbal. Dat is het allerbelangrijkste. Omgeef jezelf met mensen met hetzelfde doel.” 

Ook voor sportverenigingen heeft Van Leeuwen tips. “Breng als club duidelijk naar buiten dat sport voor iedereen is. Laat zien waar je voor staat, maar maak er ook niet een te groot ding van. Geloof, geaardheid of afkomst moeten niet in hokjes gestopt worden.” Job Teurlinx (Volevo), roeier Jacco Holthuis (Rijnland) en 60+ voetballer Geurt Thomas (SEV) zijn ook ambassadeur.

Uit de krant