Willemijn en Irene bij de loopband in het sportcentrum (foto: SenW).
Willemijn en Irene bij de loopband in het sportcentrum (foto: SenW).

Samen weer fit; sporten voor ex-kankerpatiënten

Sport 229 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Na kanker hebben veel mensen last van vermoeidheid en weinig energie. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat sporten een positief effect heeft op deze klachten en de kwaliteit van leven verbetert. Daarom werkt de gemeente Leidschendam-Voorburg mee aan het programma ‘Samen weer Fit!’ voor ex-kankerpatiënten. 

Samen weer Fit! onderscheidt zich van een gewone sportles door de intensieve begeleiding. Deelnemers hebben eerst een gesprek met beweegcoach Soraya Samuels, zij geeft adviezen aan mensen met een beperking die weer willen gaan sporten. “Kijk naar wat je kan en laat je niet ontmoedigen door belemmeringen”, is het motto van Soraya.  De sportlessen vinden plaats bij Rayer HealthCenter en worden gegeven door Oncologisch Fitnesstrainer Willemijn. Zij heeft kennis over de ziekte kanker, diverse behandelmethoden en bijwerkingen. Deelnemers zijn enthousiast over het sportprogramma.

Irene is lid sinds mei 2021: “Ik las het bericht over ‘Samen weer Fit!’ in Het Krantje en was meteen geïnteresseerd. Ik heb eerst extra informatie opgevraagd bij het Informatiecentrum Oncologie in het ziekenhuis en vervolgens heb ik me aangemeld. Mijn laatste behandeling was eind maart en ik ben begonnen in mei. Ik doe twee keer per week mee en ik ben me er echt beter door gaan voelen, zowel fysiek als mentaal. Ik vind het prettig dat het een klein groepje is met veel persoonlijke aandacht en mensen die ongeveer hetzelfde hebben meegemaakt. Ik word goed in de gaten gehouden en dat is prettig. Ik leer om goed naar mijn lichaam te luisteren en mijn grenzen te accepteren en aan te geven. Samen weer Fit is meer toegankelijk voor ex-patiënten. De persoonlijke aandacht is belangrijk. Ik durf mijn verhaal makkelijker te delen en ik kan ervaringen delen met andere sporters hier, het sociale contact met lotgenoten waardeer ik heel erg. Het is niet alleen maar serieus, er wordt ook veel gelachen! Ik merk zeker toename van kracht en energie in mijn lijf, dat helpt bij mijn herstel. Je sport met een groepje op je eigen niveau binnen je eigen routine. De afwisseling werk heel goed. ik merk het positieve effect, dus ik raad het aan!”

Coach en oncologisch trainer Willemijn heeft zelf ervaring met ziek zijn en raakte hierdoor gemotiveerd om mensen te helpen. Willemijn: “Ik heb altijd passie voor sport gehad en was fanatiek sporter. Ik besloot om na mijn ziekte een sportopleiding te volgen en zo mensen te helpen om weer sterker in het leven te staan. (Ex)-patiënten moeten hun lichaam opnieuw leren vertrouwen en beter leren kennen. Het fijne aan dit programma is dat ik extra aandacht kan geven aan deelnemers, fysiek, maar zeker ook mentaal. Aan (ex)-patiënten wil ik meegeven: Kom gewoon meedoen! Ik ben er voor je.”

“Ik ben blij en enthousiast dat ik me kan inzetten om (oud) kankerpatiënten te verbinden met het Samen weer Fit! programma. Door samen te werken kom je verder. Ik ben supertrots op wat we doen en krijg een grote glimlach als ik (oud) patiënten zie sporten. Samen helpen we inwoners een stapje verder in hun herstel”, aldus Rigtje Smid van het Informatieplein Oncologie.

Neem voor meer informatie en/of aanmelden contact op via s.samuels@vtvzhn.nl, tel. 06-11032034 of via infoplein.oncologie@haaglandenmc.nl, tel. 088-9794005.

Uit de krant