Presentator Eric Bouwman, Lesley van Bunge en juryvoorzitter Edwin van de Graaf (foto: Barbara Koppe).
Presentator Eric Bouwman, Lesley van Bunge en juryvoorzitter Edwin van de Graaf (foto: Barbara Koppe). KOPPE
VLIET AWARD

Hockeyarbiter Coen van Bunge Sporter Leidschendam-Voorburg 2021

Sport 743 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Vrijdagavond werden in het oude Raadhuis van Leidschendam de Vliet Awards 2021 uitgereikt. Wat betreft de vrijwilligersprijzen in Leidschendam-Voorburg werd WZH Schoorwijck-soosbegeleider Jelle van Heiningen ‘Individuele Vrijwilliger 2021’ en werd Scouting Hubertus-Brandaan ‘Vrijwilligersorganisatie 2021’. 

Door Alexander Wagener

De sportprijzen gingen naar de Stompwijkse shorttrackster Julie van Santen (Sporttalent 2021), de lichamelijk beperkte jeugdvoetbaltrainer van Forum Sport Donald Hessing (Onbeperkte Topper 2021), landelijk 2e divisiekampioen en 1e divisie promovendus (hoogste jeugdamateurvoetbal niveau van Nederland!) Forum Sport JO19-1 (Sportteam 2021) en internationaal tophockeyscheidsrechter Coen van Bunge (Sporter 2021). Om hun inspanningen als vrijwilliger of voor hun (inter)nationale sportprestaties zet de gemeente Leidschendam-Voorburg haar lokale helden hiermee jaarlijks in het zonnetje. In de gemeenterubriek van Het Krantje staat meer over alle winnaars.

Ex-Cartouche jeugdhockeykeeper Coen van Bunge (40) schitterde door afwezigheid vanwege een hockeyarbitrageseminar in Maastricht. In zijn scheidsrechtersloopbaan floot hij tot nu toe 2 Champions Trophy finales, 3 EK’s, de Hockey Pro League 2019 en 2 Olympische Spelen. Van Bunge is lid van de spelregelcommissie van de KNHB en bij deze bond werkzaam als ‘Senior Medewerker Expertisecentrum Arbitrage’’, waar hij namens de Fédération Internationale de Hockey (FIH) verantwoordelijk is voor de arbitrage-opleidingen, ook die van buitenlandse topscheidsrechters. Wat betreft zijn sportleven bereikte hij op 5 augustus 2021 zijn absolute hoogtepunt. Hij floot die dag de Olympische mannen hockeyfinale Australië-België in Tokio. Zijn vrouw Lesley, die zijn Vliet Award in ontvangst nam, herinnert zich dat nog goed. “Toen hij de finale kreeg toegewezen belde hij meteen op. Hij was tot tranen toe geroerd; had naar dat ultieme moment toegeleefd. Vanwege corona mochten alleen sporters en officials naar Japan. Dat was wel jammer. Met ons dochtertje Sarah heb ik de finale op televisie gekeken.”

De laatste 6 jaar ging de Sporter van het Jaar prijs 3x naar een scheidsrechter; Edwin van de Graaf (2016), Luca Cantineau (2020), beiden betaald voetbalscheidsrechters, en nu dus naar Coen van Bunge (2021). Sportscheidsrechters dingen mee omdat zij net als sporters in hun sport fysieke en mentale inspanningen moeten leveren om op een hoger niveau te komen. Lesley van Bunge kan dat beamen. “Coen traint veel voor zichzelf, loopt om de dag hard, en heeft zich in aanloop naar de Olympische Spelen laten begeleiden door een personal trainer. Voor al dat opleidingswerk en al die hoofdklasse- en internationale club- en landenwedstrijden die hij fluit, is hij ook vaak van huis.” 

Vanaf 2019 zijn de prijzen voor Sportman en Sportvrouw van het Jaar in Leidschendam-Voorburg samengevoegd tot Sporter van het Jaar. In 2018 was zaalvoetbalinternational Viviënne Nieuwenhoven-Knegtmans de laatste Sportvrouw. De Sporter van het jaar was altijd een man. Het scheelde weinig of zeilster Elise de Ruyter (22) zou de eerste vrouw zijn geworden. Olympisch kampioene Marit Bouwmeester, toen woonachtig in Leidschendam-Voorburg, werd Sportvrouw in 2016. Elise zeilt in de Olympische 49er FX klasse en werd in 2021 met een gelegenheidspartner Europees en wereldKampioen. Ze was dan ook lichtelijk teleurgesteld. “Dat Coen won is helemaal begrijpelijk. Ik vond het wel jammer, want ik wil altijd winnen. Mijn doel is deelnemen aan de Olympische Spelen 2024 in Parijs. Net als Marit Bouwmeester, mijn voorbeeld, wil ik die Spelen wel een keer winnen. Mijn tijd komt nog wel.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant