Delano Potgieter in actie op een archieffoto (foto Catch of the Day).
Delano Potgieter in actie op een archieffoto (foto Catch of the Day).

VCC 1 eenvoudig naar 4e overwinning op rij

Sport 78 keer gelezen

Voorburg - Voor de mannen van VCC 1 stond zaterdag 7 mei de verste uitwedstrijd van dit seizoen op het programma tegen Salland CC. Op ‘t Schootsveld boekte het team van captain Bas de Leede een regulier overwinning tegen de nieuwkomer op het hoogste niveau. Hoewel de tegenstand niet geweldig was, liet het team bij vlagen prachtig cricket zien. VCC won eenvoudig met 208 runs verschil.

Ten opzichte van de wedstrijd tegen VOC vorige week was de opstelling op twee plaatsen gewijzigd. Karl Nieuwoudt en Nehaan Gigani werden vervangen door Steffen Mulder en Ali Ahmad. De andere nieuwkomer Logan van Beek was geveld door Covid, dus zijn rentree op de Nederlandse velden werd in elk geval nog minimaal een week uitgesteld.

Gelukkig mocht VCC inderdaad eerst batten en iedereen ging er goed voor zitten: de Zuidafrikaanse topper Janneman Malan zou immers vast niet drie keer op rij met een laag totaal naar de kant gaan. Zij werden niet teleurgesteld. Met zeer overtuigend batten liet hij de klok heel regelmatig tikken. In de 8e over verloor hij weliswaar zijn openingspartner Musa Ahmad (leg before wicket), maar met Bas de Leede aan zijn zijde koersten ze op een ruime vier runs per over, zonder grote kansen weg te geven. Het viel de Deventenaren ook niet mee om de moed erin te houden, het werd in het veld steeds stiller, waarbij dient te worden aangetekend dat de fieldingprestatie soms ook Topklasse onwaardig was. 

Toen De Leede uiteindelijk in de 40e over een bal omhoog speelde en hij werd gevangen met 57 runs in de zak, hoopte Salland wellicht op een ommekeer. Die werd echter snel teniet gedaan door Delano Potgieter. Met schitterende slagen tilde hij de bal in de laatste 10 overs maar liefst zeven keer het veld uit, waardoor de score snel opliep. En hoewel ook Malan zijn wicket nog moest prijsgeven was er geen houden aan: na 178 na 40 overs, verliepen de laatste 10 overs met maar liefst ruim 10 runs per over, zodat de teller uiteindelijk op 282 bleef steken. Potgieter droeg daar 82 runs aan bij in slechts 43 ballen.

Na de lunch vielen de wickets als rijpe appeltjes. Al in de eerste over werd een van de openingsbatsman slachtoffer van Viv Kingma (bowled Kingma, vang Malan), in de 7e over gevolgd door wicket nummer twee voor Kingma (bowled). En hoewel aanvoerder Lubbers van Salland CC nog enige tijd weerstand bood, konden zijn teamgenoten niet op tegen het gedisciplineerde bowlen en fielden van VCC. Na 28 overs was het pleit beslecht en kon VCC wederom twee punten bijschrijven.

De stand in poule B:
VCC        4-8
Excelsior 4-6
VRA        4-6
VOC        4-2
Salland    4-2
Dosti        4-0

De eerste drie plaatsen zich na 10 wedstrijden voor de kampioenspoule. Volgende week wacht in het Amsterdamse Bos VRA, dan zal de tegenstand naar verwachting beduidend sterker zijn.

Uit de krant