Logo hetkrantje-online.nl
Elke week schaatsen Tessa, Floor en Anco ter voorbereiding op de Uithof ter voorbereiding (foto: PR).
Elke week schaatsen Tessa, Floor en Anco ter voorbereiding op de Uithof ter voorbereiding (foto: PR).

Schaatsen voor Stichting Hartekind

  •   keer gelezen   Sport

Voorburg - Niet voor elk kind is het vanzelfsprekend dat zij de schaatsen onderbinden en rondjes gaan rijden op de Uithof of, zoals Anco, Tessa en hun 14-jarige dochter Floor Scholte ter Horst, op de Weissensee in Oostenrijk.

Anco, Tessa en Floor zijn al jaren enthousiaste schaatsers maar naar de Weissensee gaan zij met een reden. Zij schaatsen op 22 januari de alternatieve elfstedentocht om geld op de halen voor kinderen die kampen met een hartafwijking en niet zomaar kunnen gaan sporten. Jaarlijks worden er 1.500 kinderen in Nederland geboren met een aangeboren hartafwijking. Vijftig jaar geleden overleed maar liefst 75% van deze kinderen. Vandaag de dag zijn dit er in Nederland nog ongeveer 150 per jaar. "Een jongetje die bij Floor op de crèche zat is zo'n hartekind", vertelt Tessa die de alternatieve Elfstedentocht al twee keer heeft geschaatst voor de Stichting Hartekind.

Anco, Tessa en Floor steunen Hartekind door zich te laten sponsoren voor hun sportieve prestatie, het schaatsen van de alternatieve Elfstedentocht (100 of 200 km) op de Weissensee in Oostenrijk. "We betalen zelf al onze onkosten dus elke donatie gaat rechtstreeks naar Hartekind", vertelt Anco. "Er blijft niets aan de strijkstok hangen; alles gaat direct naar het onderzoek." Op allerlei manieren hebben zij sponsorgelden bij elkaar verzameld. Zo is Floor al weken flessen aan het verzamelen en wil ze hartesnoepjes gaan verkopen bij haar op school. Tessa heeft voor de kerstdagen workshops gegeven waarbij de deelnemers kerstbomen van hout hebben gemaakt. Zij heeft eigen gemaakte jam verkocht tijdens het kerstdiner op basisschool Essesteijn. Anco heeft via zakenrelaties geld verzameld en de Leidschendamse Businessclub sponsort het team met 500 euro. Maar zij zijn nog niet klaar met het geld inzamelen.

Naast het geld inzamelen moet er ook getraind worden. Je schaatst niet zomaar 100 of 200 km door weer en wind. Een paar keer per week is het drietal te vinden op de Uithof en eind december hebben zij nog tussen de 50 en 100 km geschaatst in Biddinghuizen. In de zomer hebben zij veel gefietst en Floor is fanatiek atletiekster.

Op woensdag 20 januari vertrekken Anco, Tessa en Floor naar Oostenrijk. Dan hebben zij donderdag de tijd om te acclimatiseren en te wennen aan de hoogte. Op vrijdag starten zij dan om 07.00 uur voor hun tocht over de Weissensee. Tessa heeft de afgelopen twee jaar de 200 km gereden maar gaat dit jaar samen met Floor voor 100 km. Anco gaat voor het eerst de 200 km rijden. "Afhankelijk van de weersomstandigheden denk ik dat ik daar 6 uur over ga doen", aldus Anco. Uit ervaring weet Tessa dat het een echt Hollands feestje is tijdens de schaatstocht. Meer informatie op www.hartekind.nl of facebook. Geld doneren kan via: www.alvarum.com/teamhart2016.

Meer berichten