Meedenken over de inrichting van Landgoed Voorlei
Logo hetkrantje-online.nl

Meedenken over de inrichting van Landgoed Voorlei

  •   keer gelezen   Actueel

Leidschendam - In de voormalige 'Hulp en Heilkerk' aan de Veursestraatweg in Leidschendam vond op 13 november een workshop met bezoekers en omwonenden van Landgoed Voorlei plaats. Tijdens de workshop werden ideeën uitgewisseld en besproken over de inrichting van de openbare ruimte.


Ruim 20 deelnemers gingen in gesprek met de landschapsarchitecten, ecologen, erfgoedspecialisten en leden van het team Landgoed Voorlei. Aan de hand van vier relevante thema’s te weten Sport & Spel, Ecologie, invulling van het Entreehuisje en Beheer & Onderhoud, zijn zij gaan brainstormen over leuke en passende ideeën met respect voor de historie, natuur en cultuur van deze plek. Kunstenaars en cartoonisten maakten een creatief beeldverslag, waarmee ze de kern van de sessies treffend wisten te raken.

Een van de ideeën die op veel steun kon rekenen was een (natuur)speelplek voor kinderen. Maar ook een jeu de boulesbaan, waar recreëren en ontmoeten mooi samengaan. Om optimaal gebruik te maken van de natuur op het landgoed werd ook het idee besproken om iets met natuureducatie te gaan doen. Daarnaast was voor de deelnemers het meer uitnodigend maken van de entreehuisjes een belangrijk thema, omdat het de eerste indruk is die het landgoed geeft. Suggesties die besproken zijn waren een landwinkel met producten van het landgoed en omgeving of een mini bed & breakfast. Kortom, aan creatieve ideeën geen gebrek.

De deelnemers kwamen er ook achter dat het niet altijd even makkelijk is om recht te doen aan de wensen van zowel bewoners als bezoekers en dat beheer en onderhoud een lastig onderwerp is. Wie voert immers de regie op het openbaar gebied en wie financiert het onderhoud van het landgoed? Zo werd er bijvoorbeeld voorgesteld om ‘huisregels’ van het landgoed vast te leggen voor zowel bewoners als bezoekers. En dat het een oplossing kan zijn om een professional aan te stellen die in opdracht van een overkoepelende stichting het beheer voor zijn rekening neemt.

Heel veel nuttige en inspirerende gedachten die meegenomen worden in de verdere planontwikkeling. De volgende stap is nu dat de ideeën beoordeeld worden op (financiële) haalbaarheid en toepasbaarheid binnen de bestaande plannen. Het verzoek om te kijken of er niet meteen al, buiten de formele planvorming om, wat eerste ideeën gerealiseerd kunnen worden, wordt door de organisatie meegenomen.

Meer berichten