Logo hetkrantje-online.nl
Nadine Stemerdink zet een streep door discriminatie (foto: pr).
Nadine Stemerdink zet een streep door discriminatie (foto: pr).

Conferentie zet streep door discriminatie

  •   86 keer gelezen   Actueel

Leidschendam - In wijkcentrum De Blauwe Tram in Leidschendam organiseerden het Platform Gehandicapten Leidschendam-Voorburg en Stichting voor Inclusie en discriminatiebestrijding de conferentie ‘Inclusie door Ontmoeting’.

Vertegenwoordigers van lokale organisaties voerden met elkaar een debat over hoe mensen met een beperking ongehinderd mee kunnen doen aan de samenleving. Daarna zetten zij samen met wethouder Nadine Stemerdink een dikke streep door discriminatie.

De conferentiedeelnemers stelden vast, dat als mensen met een beperking mee willen doen aan de samenleving, ze nog steeds allerlei obstakels tegenkomen. Een voorbeeld daarvan is de regelgeving voor integratie naar de arbeidsmarkt. Nog maar een paar weken geleden bleek uit een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP), dat de Participatiewet vijf jaar na invoering nog geen enkel effect heeft gehad. Kleine ondernemers die gehandicapten in dienst willen nemen en gehandicapten die een baan willen, raken verstrikt in een woud van regeltjes en beginnen er daarom niet eens aan.

De gemeente Leidschendam-Voorburg kan niet de landelijke regelgeving aanpassen, maar kan op lokaal niveau wél veel betekenen. De aanwezigen adviseerden de gemeente ervoor te zorgen, dat elke medewerker oprecht interesse toont in de gehandicapte die tegenover hem zit en dat hij samen met de gehandicapte onderzoekt welke kwaliteiten deze in huis heeft. Dat geldt voor álle medewerkers van de gemeente die verantwoordelijk zijn voor de toegankelijkheid van gemeentelijke voorzieningen. Ook ondernemers en professionals en vrijwilligers van sport- en welzijnsorganisaties moeten luisteren naar mensen met een beperking. Zij moeten hen werkelijk willen ontmoeten.

De deelnemers van de conferentie pleitten er voor, dat de gemeente op alle beleidsterreinen systematisch in kaart brengt welke hindernissen mensen met een handicap ondervinden. Vervolgens moet de gemeente elk jaar aan de gemeenteraad rapporteren welke maatregelen zijn genomen om die hindernissen op te ruimen. Daarbij moet de gemeente zich laten adviseren door mensen met een beperking. Dat zijn immers de ‘ervaringsexperts’.

Na de debatronde waren er workshops. Zo kon men aan den lijve ervaren hoe lastig het met een handicap kan zijn om alledaagse dingen te doen, zoals met één hand een beschuitje smeren of met je rolstoel een drempeltje nemen. Heel erg confronterend, maar daardoor juist heel verhelderend.

Om nog eens te benadrukken dat iedereen ongehinderd mee moet kunnen doen aan de samenleving zetten alle organisaties met de wethouder een handtekening onder de verklaring 'Zet een streep door Discriminatie'. Daarna werd de ontmoeting voortgezet onder het genot van een drankje en een hapje.

Meer berichten