Logo hetkrantje-online.nl
Hypotheker Column

Kijk uit met private lease als je huis wilt kopen

  •   161 keer gelezen   Actueel

Leidschendam-Voorburg - Handig, je auto via private lease! Als je dat vindt, ben je lang niet de enige. Maar als je van plan bent om een huis te kopen, is het verstandig om advies in te winnen over de consequenties voor je hypotheek voordat je zo’n private-leasecontract afsluit.

Private autolease is populair. Tussen 2016 en vorig jaar steeg het aantal afgesloten private-leasecontracten met 350% en die trend zet door. Niet zo gek, want de constructie heeft voordelen die goed passen in deze tijd. Met private lease word je geen eigenaar van de auto die je rijdt. Je beschikt dus over een (nieuwe) auto zonder gedoe, zonder risico’s op onverwachte garagekosten. Als je least, hoef je niet eerst genoeg spaargeld op te bouwen om een auto te kopen en je bent meteen mobiel.

Maar leasen heeft ook nadelen. Het is meestal kostbaar om het contract tussentijds aan te passen als je omstandigheden veranderen en het is duur als je relatief weinig rijdt. Per saldo is leasen eigenlijk altijd duurder dan een auto kopen. 

Wat veel mensen niet weten, is dat private autolease ook beïnvloedt hoeveel je kunt lenen als je een huis koopt. Sinds 2016 wordt een deel van het leasebedrag namelijk als schuld geregistreerd bij het Bureau voor Kredietregistratie (BKR). Een geldverstrekker ziet private lease als een financiële verplichting, waardoor het een negatieve invloed heeft op je maximale leenbedrag.

Je kunt dus door je private-leasecontract minder geld lenen voor je hypotheek. Hoeveel minder, dat hangt van je geldverstrekker af. De OA (Operational Autolease) codering die bij het BKR voor private lease geregistreerd wordt, bedraagt 65% van de totale kosten. 

De geldverstrekker neemt vaak 2% van dit totaalbedrag mee als maandelijkse financiële verplichting, waardoor je minder kunt lenen. Maar er zijn ook veel geldverstrekkers die uitgaan van de volledige private-leasesom. De consequentie daarvan is dat je nóg minder kunt lenen.

Hierdoor kan het zo zijn dat dat fantastische huis aan je neus voorbij gaat. Het huis dat je op het oog hebt nu je gaat samenwonen, voor de groei van je gezin, voor de volgende fase in je leven. Het huis dat zo perfect leek. Dat is een risico dat je niet onwetend wilt lopen, toch?

Toch worden veel mensen niet over dat risico voorgelicht als ze een leasecontract afsluiten. Daarom vertellen wij het. De Hypotheker heeft liever niet dat haar klanten voor onverwachte tegenvallers komen te staan. Dus overweeg je om je auto via private lease te gaan rijden? Maak eerst even een afspraak met een adviseur op onze vestiging. Dan brengen we de consequenties voor je hypotheek in kaart vóórdat je het leasecontract afsluit.

 Henk Otgaar, De Hypotheker Leidschendam 

Meer berichten