Logo hetkrantje-online.nl

Hond is bijna nergens zo duur als in Leidschendam-Voorburg

  •   keer gelezen   Actueel

Leidschendam-Voorburg - In slechts negen Nederlandse gemeenten is de hondenbelasting duurder dan de 101 euro die inwoners moeten betalen voor hun eerste hond, zo blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. 

D66 heeft al meerdere malen geprobeerd deze belasting af te schaffen. "Het college heeft geen idee hoe hoog de hondenbelasting in andere gemeenten is en heeft onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar lokale belastingen gemist", volgens D66-fractievoorzitter Jacco van Maldegem. "Wethouder Rouwendal verwees toen naar een onderzoek dat in april zou verschijnen. Dat ligt er nu en dat zegt dat onze gemeente echt schreeuwend duur is voor hondenbezitters." 

Naar het idee van de D66-fractie gebruikt het college hondenbezitters als makkelijke bron van inkomsten om de financiële gaten te dichten. In Leidschendam-Voorburg is de hondenbelasting dit jaar met 34 procent verhoogd. Weliswaar vraagt de gemeente Den Haag nog meer belasting (124 euro), maar dat het ook anders kan, bewijzen de gemeenten Rijswijk, Westland, Delft, Midden-Delfland en Rotterdam. Daar betalen hondenbezitters helemaal geen hondenbelasting. 

Steeds meer gemeenten schaffen de inefficiënte hondenbelasting af, die relatief weinig opbrengt en relatief duur is om te innen. Ruim de helft (54 procent) van de 355 gemeenten stuurt hondenbezitters jaarlijks nog een rekening. De D66-fractie heeft het college dan ook wederom vragen gesteld over de hondenbelasting.

Meer berichten