HMC Antoniushove breidt stapsgewijs zorg uit (foto: Michel Groen).
HMC Antoniushove breidt stapsgewijs zorg uit (foto: Michel Groen).

HMC Antoniushove gaat zorg uitbreiden

Actueel 2.571 keer gelezen

Leidschendam - Vanaf maandag 18 mei heeft Haags Medisch Centrum (HMC) Antoniushove stapsgewijs de poliklinische zorg en operaties uitgebreid. De medisch specialisten bekijken welke patiënten het eerst zorg nodig hebben. Deze patiënten worden gebeld voor een afspraak. HMC blijft uitgebreide maatregelen nemen om patiënten veilige zorg te verlenen.

De afgelopen weken heeft ook HMC zich enorm ingespannen om te zorgen dat coronapatiënten de juiste zorg kregen. Ook konden patiënten bij het ziekenhuis terecht bij spoed, zoals voor traumazorg, verloskunde, neurochirurgie of oncologie.

Maar veel patiënten moesten geduld hebben, omdat veel niet-acute afspraken en operaties moesten worden afgezegd. Daniëlle Horbach, lid raad van bestuur: “Patiënten reageerden vaak begripvol en toonden geduld. Daar zijn we heel dankbaar voor, want het was alle hens aan dek in HMC vanwege corona. Maar daarom ben ik heel blij dat we nu weer stapsgewijs de niet-acute zorg kunnen oppakken. Zo kunnen we de ontstane achterstand aanpakken en voorkomen dat gezondheidsklachten van patiënten verergeren.”

Artsen van HMC blijven patiënten (beeld)bellen waar mogelijk. Daarnaast kunnen zij ook weer meer patiënten gaan zien in het ziekenhuis. De medisch specialisten bekijken voor elk specialisme welke patiënten het eerst zorg nodig hebben. Dit doen zij op basis van landelijke richtlijnen vanuit de Nederlandse Zorgautoriteit. Daniëlle Horbach licht dit toe: “Vanuit het ziekenhuis nemen we contact op met de patiënten die kunnen komen. Helaas zullen veel patiënten nog steeds geduld moeten hebben. We moeten ruimte houden voor coronazorg en we kunnen door de veiligheidsmaatregelen niet veel patiënten tegelijk in ons ziekenhuis ontvangen. Maar het is fantastisch dát we weer patiënten kunnen zien en behandelen.”

HMC gaat dit op een veilige en verantwoorde manier doen. Zij screenen aan de deur en meten de temperatuur, er zijn veilige looproutes en afstanden in de wachtkamer en mensen worden gevraagd om zo kort mogelijk in het ziekenhuis te zijn. Daarnaast worden patiënten verzocht om alleen naar de polikliniek te komen, dus zonder begeleider. In overleg met de afdeling kan er in bijzondere omstandigheden een uitzondering worden gemaakt. Daniëlle Horbach: “Op deze manier maken we ruimte voor meer patiënten in de wachtkamers, verkorten we de screeningstijd aan de deur en houden we met elkaar ons ziekenhuis veilig voor al onze patiënten, bezoekers en medewerkers. Een tip heb ik wel: patiënten kunnen het gesprek met de arts opnemen op hun mobiele telefoon of een naaste laten meeluisteren via de telefoon. Dan kunnen ze de informatie toch samen nabespreken.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant