Logo hetkrantje-online.nl

Concept-bouwplan voor woningbouw aan De Star gepresenteerd

  •   keer gelezen   Actueel

Leidschendam - De gemeente heeft een concept-bouwplan gepresenteerd voor De Star in Leidschendam. In totaal worden 107 sociale woningen en ongeveer 30 woningen in de vrije sector gerealiseerd. De aantallen liggen nog niet exact vast, omdat de ontwikkelvelden nog worden uitgewerkt.

De ambitie voor het project is om een aantrekkelijke groene en duurzame woonbuurt te ontwerpen met een sterke gemeenschappelijke identiteit, waarbij er optimaal gebruikt wordt gemaakt van een mix van woningen in de sociale en vrije sector.

WoonInvest wil 107 sociale huurwoningen bouwen: 33 eengezinswoningen en 74 appartementen. Met een gevarieerd aanbod van verschillende woningtypes, bestemd voor verschillende inkomensklassen, biedt WoonInvest zowel starters als (jonge) gezinnen een kans om samen in een groene en levendige wijk te wonen. De relatie met de bestaande buurt, de kwaliteit van het nabijgelegen landschap en de omgang met de geluidsbelasting van de Rijksweg A4 zorgden voor meerdere uitdagingen.

Om op de bestaande wijk aan te sluiten krijgen de randen aan de zijde van De Star een lagere bebouwing (twee lagen + kap). Richting het landschap en de A4 zorgen hogere gebouwhoogten (vier lagen) juist voor een geluidsluw karakter in de wijk zelf. Door een contrastrijke overgang tussen bebouwing en natuur aan de randen van de wijk, blijft de natuur zoals hij is en het gebruik ervan ook in de toekomst gewaarborgd. Een belangrijk uitgangspunt is dat vanuit de woningen het landschap direct te betreden is. Zo zijn er informele wandelpaden en is er natuurbeheer tot aan de voordeur van de woningen.

In het vierde kwartaal van 2020 wordt het haalbaarheidsonderzoek in besluitvorming gebracht. Via de website van de gemeente kan men digitaal reageren op het plan. Dit kan tot en met 28 augustus. Daarnaast is er een bijeenkomst op woensdagmiddag 9 september in wijkcentrum Ons Tolhuis. Volgens de globale planning zouden de eerste werkzaamheden medio 2022 van start kunnen gaan.

Meer berichten