Logo hetkrantje-online.nl
De repetitie op afstand door het koor Corda Cantate (foto: pr).
De repetitie op afstand door het koor Corda Cantate (foto: pr).

Tranen van geluk bij hervatting koorrepetitie Corda Cantate

  •   keer gelezen   Actueel

Voorburg - Na 20 weken thuiszitten zijn de repetities bij Corda Cantate voorzichtig opgestart.

Corda Cantate is een van de koren van de Stichting Corda Vocale en bestaat uit ca 90 zangers, verdeeld over sopranen, alten tenoren en bassen. Het zijn merendeel gepassioneerde koorzangers, die normaal gesproken geen repetitie overslaan.

Door COVID-19 moesten, net als bij alle andere koren, de koorzangers thuisblijven en dat heeft dus nu bijna 5 maanden geduurd. Aan de ene kant heeft nog niet iedereen het vertrouwen om weer veilig activiteiten te ondernemen, aan de andere kant is de maatschappij alweer zover, dat het in supermarkten, winkelstraten, cafés e.d. weer druk is als vanouds en in vergelijk hiermee lijkt het door Corda Vocale gehanteerde protocol een stuk veiliger. Zo vond op zaterdag 25 juli de eerste repetitie plaats.

Protocol
Er is voor de koorleden een uitgebreid protocol opgesteld. Van het registreren en ontsmetten bij de ingang loopt men via een speciale route naar de plek in de repetitielocatie, waar op meer dan ruime afstand stoelen zijn klaargezet. De ruimte zelf wordt voldoende gelucht en door middel van een luchtverversingssysteem werd schone lucht aangevoerd en gebruikte lucht afgevoerd. Er wordt bij aankomst gevraagd naar de conditie, de temperatuur wordt gemeten en de handen ontsmet. Jassen e.d. worden bij de eigen stoel bewaard, zodat er geen garderobe hoeft te zijn en het is een repetitie zonder koffie/thee vooraf en zonder pauze. Koorleden kunnen zelf een flesje water o.i.d. meenemen en na afloop worden dezelfde maatregelen toegepast en wordt de ruimte schoongemaakt.

Na de eerste repetitie bleek het protocol aan alle kanten te kloppen en heerste er een tevreden gevoel van veiligheid.

Passie
Elk koor kent een eigen klimaat en tradities. De leden verbonden in de Stichting Corda Vocale zijn allen fervente koorzangers, die niets liever doen dan zingen. Maar dat niet alleen, zij doen dat graag met andere gelijkgestemden. Dat wil zeggen, met mensen, die kunnen genieten van het zingen en waar saamhorigheid en kwaliteit wordt bereikt door de passie. Niet ‘drillen’ om iets erin te stampen, maar vanuit de beleving samen iets tot stand brengen, iets te beleven. Zonder wekelijks bij elkaar op de koffie te gaan toch een hechte groep te zijn. Voor veel koorzangers is daarom een repetitie één van de hoogtepunten in de week, waar elke keer weer reikhalzend naar uit wordt gekeken. Als dat dan zo’n lange tijd stil staat, dan is het niet verwonderlijk, dat er na zo’n lange periode tranen vloeiden van blijdschap, geluk, van het elkaar weer kunnen zien en … het samen weer tot mooie harmonieën komen. Alleen de knuffel ontbrak nog …

Waar doe je het voor? Wordt er dan nu weer intensief gestudeerd voor een komend concert? Nee, dat is nog niet het geval. Concerten zijn nog niet binnen de huidige protocollen uitvoerbaar, maar dat is geen harde voorwaarde om weer te gaan zingen. Eerst wordt er gezongen om weer te zingen. Dat speciale gevoel te ervaren, de endorfine die wordt aangemaakt, het bevrijdende gevoel om de emotie te strelen en met iets bezig te zijn, waardoor je alles van je dagelijkse leven even vergeet, van je afzet.

Corda Mezza Voce, het kamerkoor, is zich ook weer klaar aan het maken voor de nieuwe start. Door persoonlijke omstandigheden zijn er diverse vacatures ontstaan. Het koor zoekt nu dringend aanvulling bij de sopranen, alten en bassen. Geïnteresseerden worden verzocht contact op te nemen.

Met alle huidige ontwikkelingen valt er niets te voorspellen. Daarom is het, zo lang als het kan, zingen om te zingen in de hoop, dat langzaam de teugels gevierd kunnen worden. Corda Vocale is dus langzaam met gepaste maatregelen en een streng protocol gestart. Zodat er tenminste gezongen kan worden. Samen op weg naar nieuwe mogelijkheden.

Informatie: info@cordavocale.nl of 06 24 20 49 20.

Meer berichten