Nederlandse vlag aan de gevel van een woning in Leidschendam (foto: gemeente LV).
Nederlandse vlag aan de gevel van een woning in Leidschendam (foto: gemeente LV).

Vlaggen uit tijdens Nationale Herdenking van 15 augustus 1945

Actueel 415 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Voor miljoenen binnen het Koninkrijk der Nederlanden was de oorlog pas - 75 jaar geleden - voorbij op 15 augustus 1945. Met de capitulatie van Japan kwam er officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog. 

Jaarlijks herdenkt Nederland op 15 augustus alle slachtoffers van de Japanse bezetting. Dit jaar heeft de herdenking vanwege het coronavirus geen openbaar karakter, maar wordt heel Nederland opgeroepen samen thuis te herdenken. 

Burgemeester Klaas Tigelaar: “Ook in Leidschendam-Voorburg herdenken we samen thuis. Graag roep ik alle inwoners op om de vlag, zonder wimpel, tussen zonsopgang en zonsondergang uit te hangen.” 

De jaarlijkse herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag heeft vanwege het coronavirus dit jaar geen openbaar karakter. Wel vindt er een besloten defilé plaats en worden er zonnebloemen voor de slachtoffers bij het Indisch Monument gelegd. Mensen kunnen zonnebloemen bestellen via de website van de Nationale Herdenking 15 augustus 1945.

Monument voor Vrede en Veiligheid in Voorburg
Belangstellenden kunnen op 15 augustus het 'Monument voor Vrede en Vrijheid' in het Sijtwendepark bezoeken. Dit monument is opgericht ter nagedachtenis aan de medeburgers die tijdens de bezettingsjaren of in de strijd in het voormalige Nederlands-Indië door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

Het jubileumjaar waarin we 75 jaar vrijheid vieren is tegelijk het jaar waarin vrijheid door de coronacrisis een andere dimensie heeft gekregen. Herdenken, vieren en koesteren is van groot belang, opdat wij en toekomstige generaties niet zullen vergeten.

Meer informatie over de Nationale Herdenking 15 augustus 1945: www.15augustus1945.nl.

Bij het monument voor Vrede en Veiligheid in Park Sijtwende in Voorburg wordt een besloten herdenking gehouden (foto: gemeente LV).

Uit de krant