Het gebouw aan de Dr. Van der Stamstraat in Leidschendam waar al 11 jaar lang het Speciaal Tribunaal voor Libanon zetelt (foto: Wikipedia / Vincent van Zeijst).
Het gebouw aan de Dr. Van der Stamstraat in Leidschendam waar al 11 jaar lang het Speciaal Tribunaal voor Libanon zetelt (foto: Wikipedia / Vincent van Zeijst).

Libanontribunaal Leidschendam legt vijf keer levenslang op

Actueel 1.069 keer gelezen

Leidschendam - De Libanees Salim Ayyash is bij verstek veroordeeld tot vijf keer levenslang voor betrokkenheid bij de moord op oud-premier Rafik Hariri en 21 anderen vijftien jaar geleden in Libanon.

Het Libanontribunaal dat zetelt in het voormalige AIVD-gebouw aan de Dr. Van der Stamstraat in Leidschendam deed al eerder uitspraak tegen vier verdachten van de moord op de Libanese ex-premier Rafiq Hariri in 2005, maar sprak deze week pas de straf uit.

Het Speciaal Tribunaal voor Libanon werd opgericht op verzoek van de Verenigde Naties, nadat de Veiligheidsraad in een resolutie in 2007 besloot om de personen te vervolgen die verantwoordelijk waren voor de bomaanslag van 14 februari 2005 in Beiroet, die resulteerde in de dood van de voormalige Libanese minister-president Rafiq Hariri en in de dood of verwonding van anderen.

Het tribunaal acht Salim Jamil Ayyash op alle punten schuldig aan de moord op de Libanese ex-premier Rafik Hariri waarbij, naast Hariri, 22 anderen om het leven kwamen. Drie medeverdachten zijn vrijgesproken en een andere verdachte is inmiddels overleden. Overigens zal Salim Jamil Ayyash waarschijnlijk nooit in de cel belanden, want Hezbollah - waarbij hij zou zijn aangesloten - levert geen verdachten uit.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant