Meindert Marijs beschrijft de geschiedenis graag zoals die zich heeft afgespeeld en verwacht niet ooit nog eens fictie te gaan schrijven.
Meindert Marijs beschrijft de geschiedenis graag zoals die zich heeft afgespeeld en verwacht niet ooit nog eens fictie te gaan schrijven.

Meindert Marijs reconstrueert

Actueel 1.202 keer gelezen

Voorburg - Meindert Marijs komt uit een echte Voorburgse familie. Zijn opa bouwde een huis aan de Laan van Rustenburg, waar Meindert geboren is en zo'n 30 jaar woont.

Door Peter den Hollander

Meindert hield vanaf zijn 10e al dagboeken bij. Hij sprak met zijn grootouders over de oorlog en na de middelbare school raakte hij geïnteresseerd in kunstgeschiedenis en literatuur. Door de verhalen over het bombardement op het Bezuidenhout en de weggevoerde joodse families ontstond er bij hem een sterke behoefte tot het reconstrueren van die geschiedenis. Het zou 50 jaar duren voor er een overzicht kwam van Voorburg in de oorlog; alle 238 omgekomen Joodse en andere inwoners van Voorburg worden in 70 Jaar Vrede en Vrijheid (van de Historisch Vereniging Voorburg) vermeld.
Meindert groeide op in een kustzinnige familie waar boeken een grote rol speelden en werd boekverkoper. Vanaf 1967 werkte hij ais bedrijfsleider bij boekhandel! Mulder in Amsterdam. Zo kwam hij in aanraking met schrijvers als Simon Carmiggelt, Jos Brink en Godfried Bomans en uitgevers.

Michel van de Plas was bezig met een boek over de ontkerkelijking. Meindert leverde voor dat boek een bijdrage over de verloren Boskantkerk aan. Deze kerk was een toonbeeld van het Rijke Roomse leven, en dat leven wilde Michel van de Plas in dat boek laten zien. In samenwerking met Jan Bomans - de broer van Godfried Bomans - stelt Meindert meerdere topografische boeken samen. Bij de Spaarnestad, waar Jan werkte lagen in het archief duizenden foto's van dorpen en steden te wachten op publicatie.
Hij denkt niet dat hij ooit fictie gaat schrijven. Hij weet niet of hij die fantasie heeft en als geschiedkundige houdt hij zich liever bij de feiten. Hij beschrijft de geschiedenis graag zoals die zich heeft afgespeeld. Hij ging lesgeven aan de Vakopleiding Boekhandel en maakte Meindert de overstap naar het onderwijs, hij werd docent bedrijfseconomie op de Handelsschool, tegenwoordig Mondriaan.

Voor hij aan een boek begint over een onderwerp dat hem intrigeert, doet hij onderzoek, verdwaalt in archieven en spreekt mensen die kennis over het onderwerp hebben. Zo groeit er via notities en in zijn hoofd langzaam het boek, tot hij die kennis omzet in een manuscript. En eigenlijk heeft hij het boek al in zijn hoofd voor het eerst woord op papier staat. Zo onderzocht hij samen met zijn partner Cees Nijgh de honderden illustraties van het echtpaar Eelco ten Harmsen van der Beek en Freddie Langeter, illustratoren van Flipje uit Tiel. Het werd een mooi boekwerk én een tentoonstelling in het Letterkundig Museum en het streekmuseum in Tiel.

Meindert geeft nu veel lezingen en adviezen bij het samenstellen van tentoonstellingen. Hij was o.a. gastconservator bij het Catharijnenconvent bij een tentoonstelling over Sint Nicolaas. Op dit moment werkt hij aan een boek over Vincent van Gogh, die ooit op de Schenkweg in Den Haag woonde, en zijn Voorburgse connecties.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant