De verhaaltjes die vertellen wat Margreet heeft gezien en meegemaakt worden door Bianca in beeld gebracht.
De verhaaltjes die vertellen wat Margreet heeft gezien en meegemaakt worden door Bianca in beeld gebracht.
lokale schrijvers

Een symbiose van teksten van Margreet en beelden van Bianca

wo 31 mrt 2021, 17:00 Actueel

Leidschendam-Voorburg - Margreet Verhaar begon met het schrijven van verhaaltjes op Facebook. Toen daar leuke reacties op kwamen, dacht zij: dat smaakt naar meer. Het werd de titel van haar bundel. Bianca Berndsen die Margreet uit de familiekring kent, werd benaderd om het boekje te illustreren.

Op haar werk, bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat schrijft Margreet, sinds zij en haar collega’s thuiswerken vanwege de coronacrisis, ´miniatuurtjes´, die zij als columns via de mail onder collega´s verspreidt.

Bianca is gespecialiseerd in zakelijk tekenen. Tijdens werkvergaderingen ‘vertaalde’ zij wat er besproken werd in tekeningen. Zij maakte zichtbaar wat anderen in tekst uitdrukten. “Tekeningen zijn ook een vorm van communicatie. Die maken wat besproken en besloten wordt visueel zichtbaar. Een beeld wordt sneller door de hersenen opgenomen dan een tekst”, zegt ze. Op een gegeven moment werden haar tekeningen leidend voor hetgeen besproken was. En dat was het moment dat Bianca haar eigen talent erkende en voor zichzelf begon en nu een eigen bureau genaamd studio LEFF heeft, dat zakelijke tekeningen voor allerlei bedrijven maakt.

De teksten van Margreet spraken Bianca zo aan, dat ze de uitnodiging van Margreet om illustraties bij haar pennenvruchten te maken, met beide handen aangreep. Het was nog een bucketlistdingetje om eens een boekje te illustreren. Het bleek dat zij erg veel overeenkomsten hadden hoe tegen de teksten van Margreet aan te kijken. Een symbiose was geboren.

In de bundel ‘Zo, Dat smaakt naar meer’ staan verhaaltjes over alledaagse dingen thuis en op vakantie. Het zijn verhaaltjes die vertellen wat Margreet heeft gezien en meegemaakt. Ze zijn geschreven in een stijl waarmee ze de lezer direct aanspreekt. Zo was zij getuige van een fietstafereeltje waarin twee geliefden een misverstand hebben over de route. Zij lossen dit heel flexibel en met plezier op. Margreet, blij verrast over de liefdevolle interactie, verzint vervolgens hoe het ook gegaan zou kunnen zijn, mokkend en mopperend. Bianca maakt zowel de verwarring zichtbaar, als de liefde die uit die situatie spreekt.

Bianca zet zich graag in voor de jeugd en het onderwijs. Zo zou zij graag lesmateriaal meer met beeld willen overbrengen. “Door te tekenen en een meer visuele manier van uitleggen kunnen kinderen beter leren onthouden.”

Margreet wil graag nog het levensverhaal van haar oma en moeder romantiseren en vertellen. Vrouwen die om verschillende redenen een zwaar leven hebben gehad, geplaatst in de context van het leven in de arbeidersklasse. Wellicht haar nieuwe boekje.

Zo hebben Margreet en Bianca iets afgevinkt op hun bucketlist. En het samenwerken smaakt naar meer. Margreet schrijft nog blogs op haar Facebookpagina en op www.studioleff.com staat werk van Bianca. Hier is ook het boekje ‘Dat smaakt naar meer’ verkrijgbaar.

Uit de krant