Logo hetkrantje-online.nl
<p>&quot;Als het druk werd in de winkel, luidde ik de bel zodat Gerda naar beneden kwam om bij te springen&rdquo;, vertelt Aad Hofstede lachend. </p>

"Als het druk werd in de winkel, luidde ik de bel zodat Gerda naar beneden kwam om bij te springen”, vertelt Aad Hofstede lachend.

Gerda en Aad Hofstede leven en werken al 60 jaar samen

  •   keer gelezen   Actueel

Voorburg - Gerda en Aad Hofstede vierden op 6 april 2021 hun diamanten huwelijk. Een mooie mijlpaal dat dit energieke echtpaar graag groots gevierd had. Door corona was dit wel anders maar niet minder feestelijk en voor hen bovendien een verrassing.

Door Inge Koot

“Ik hoef in ieder geval niet te koken, is mij gezegd”, vertelt Gerda vooraf lachend. Gerda (84 jaar) en Aad (85 jaar) zijn de grondleggers van Hofstede Dier en Tuin dat als een rode draad door 60 jaar huwelijk loopt en dat onder de naam Voorburgse Graan en Zaadhandel is begonnen.

Het echtpaar is geboren en getogen in Schipluiden. Daar hebben zij elkaar leren kennen maar al snel trokken zij naar Voorburg waar Aad in 1958 van start ging met het leveren van kippen en kippenvoer aan bewoners, onder andere in Voorburg West. “Bijvoorbeeld in de Paradijsstraat had bijna iedereen wel een kippenhok in de achtertuin en ook bij kerken liepen kippen rond”, zegt Aad. Zij kochten een pand aan het Westeinde 142 van waaruit zij de klanten leverden. Al snel kwamen er duiven en andere vogels bij en ook cavia’s en konijnen werden aan het assortiment toegevoegd. Kleurrijke perkplantjes werden uitgestald langs het Westeinde en gingen ook in de verkoop.
“Leveren aan huis werd steeds minder omdat ook steeds meer vrouwen aan het werk gingen en er dan niemand thuis was.” Dus besloot Aad om ook vanuit een marktkraam zijn producten aan te bieden. In de tussentijd werd het gezin uitgebreid met vier kinderen: John, Aad en vervolgens de tweeling Ria en Frans.

Aad en Gerda hebben het bedrijf 35 jaar vanuit het Westeinde gerund. Zij woonden boven de winkel. De zorg voor de kinderen en het huishouden kwamen grotendeels voor rekening van Gerda. “Maar als het druk werd in de winkel, luidde ik de bel zodat Gerda naar beneden kwam om bij te springen”, vertelt Aad lachend.

Het echtpaar kijkt met veel plezier terug op deze mooie maar drukke tijd. Heel blij waren zij toen oudste zoon John hen kwam helpen in de winkel. En ook Frans maakte de overstap, nadat hij een aantal jaar op de markt had gestaan met een kraam vol dierenbenodigdheden. Het bedrijf verhuisde in 1992 naar de huidige locatie aan het Schrepelpad 6, bij de Wijkerbrug langs de Vliet. Dit was ook het moment waarop Gerda en Aad een stapje terug deden.

Het bedrijf werd overgenomen door de zoons en daar waren ze heel blij mee. Ze zijn er nog steeds heel trots op. Maar dat betekende niet dat zij niet meer aanwezig waren in de winkel. Gerda heeft nog tot haar 80e achter de kassa gestaan. “Dat vond ik wel een mooi moment om te stoppen.”

Aad was tot de corona uitbrak vier dagen per week te vinden in de winkel. “Ik mis het nog dagelijks”, zegt hij. Maar van stilzitten is geen sprake. Achter het huis hebben zij een moestuin, waar zij voor henzelf maar ook voor buurtgenoten heerlijke verse groente verbouwen. Daarnaast wordt Aad door familie en vrienden gevraagd voor kleine en grote verbouwingsklussen, onderhoudt hij de tuin van parochie De Verrezen Christus en is hij betrokken bij het onderhoud van het wijkgebouw Agora. Gerda vult haar dagen met schilderen en volgt een cursus kunstgeschiedenis. Het echtpaar heeft zes kleinkinderen en drie achterkleinkinderen.

Toen de zorg voor de winkel overgenomen werd door de zoons, kreeg het echtpaar meer tijd om op vakantie te gaan. Ze kijken met veel plezier terug op reizen met de camper of caravan door Noorwegen, Ierland, Schotland en door de Rocky Mountains in Canada. Een aantal jaar geleden zijn zij nog op Bali geweest, op bezoek bij hun dochter Ria die daar een bed & breakfast runde. Ook daar kon Aad moeilijk stilzitten en heeft hij de nodige klusjes gedaan.

Dit energieke echtpaar geniet nog met volle teugen van het leven en is ook nog altijd aan het nagenieten van hun 60-jarig huwelijksfeest, afgelopen dinsdag.

Meer berichten