Logo hetkrantje-online.nl
Drukte op de omliggende wegen bij de Westfield Mall (foto: Herman van de Woude).
Drukte op de omliggende wegen bij de Westfield Mall (foto: Herman van de Woude).

Meting luchtkwaliteit op wegen rond Westfield Mall

  •   keer gelezen   Actueel

Leidschendam - Naar aanleiding van de recente verkeersdrukte rond de Mall en ongerustheid over de luchtkwaliteit gaat de gemeente de luchtkwaliteit meten in de buurt van de drukste wegen naar de Mall. 

Samen met de burgermeetgroep LV2 ‘Lucht voor Leidschendam-Voorburg’ zijn negen meetlocaties uitgekozen. Zo komen er meetpunten bij het kruispunt N14 en Noordsingel / Prins Bernhardlaan, het kruispunt N14 en Heuvelweg / Mgr. Van Steelaan, langs de Heuvelweg, Burgemeester Banninglaan, Noordsingel, JS Bachlaan en Damlaan/Damplein.

Op deze locaties wordt een jaar lang de concentratie stikstofdioxide (NO2) gemeten. Luchtvervuiling door het wegverkeer kan het beste gemeten worden aan de hand van de concentratie NO2. Stikstofdioxide is een stof die ontstaat bij verbranding en wegverkeer is de belangrijkste bron van stikstofdioxide. Daarom wordt stikstofdioxide vaak gebruikt als maat voor de luchtvervuiling door het wegverkeer.

Luchtvervuiling met fijnstof wordt ook door veel andere bronnen veroorzaakt. Daardoor is het meten van de fijnstofvervuiling door het wegverkeer erg lastig.

De NO2-concentraties worden vanaf juli 2021 een jaar lang elke vier weken bepaald met behulp van zogenaamde Palmesbuisjes. De resultaten worden na elke vier weken (13 keer) gepubliceerd.

Meer berichten