Logo hetkrantje-online.nl
theater

Lezing en vertoning film ‘Fanny en Alexander’

  •   keer gelezen   Actueel

Voorburg - In Theater Ludens is donderdag  2  december  om 14.00 uur de film 'Fanny en Alexander' van Ingmar Bergmans te zien; entree € 9. Indien gewenst kan men om 13.00 uur voor € 5 eerst een introductie volgen van kunsthistorica Anne Marie Boorsma.  

Ingmar Bergmans beroemde terugblik op zijn eigen jeugdjaren. De levenslustige weduwe Emilie Ekdahl  hertrouwt met Edvard Vergerus, een strenge lutherse geestelijke. Haar kinderen Fanny en Alexander komen in opstand: Vergerus bant alle vreugde uit het leven van de kinderen en sluit ze op zolder op, waarna Alexander wraak probeert te nemen met behulp van zwarte magie. In zijn laatste bioscoopfilm blikt Ingmar Bergman terug op zijn ‘idyllische en panische’ jeugdjaren: de door de ogen van het tienjarige jongetje vertelde familiekroniek is een verkapt zelfportret – de fantasievolle Alexander is de kleine Ingmar zelf. 

Als u eerst de lezing/introductie bijwoont, krijgt u meer inzicht in de film. Anne Marie attendeert u op feiten die u normaliter (misschien) niet opgevallen zouden zijn. En nu tijdens het bekijken van de film denk u ‘o ja, dat werd al verteld'. Afgelopen seizoen is Theater daarmee begonnen en gebleken is dat veel bezoekers dit erg op prijs stellen.
Anne Marie studeerde af in moderne kunstgeschiedenis. Film heeft haar altijd gefascineerd en ze was als student vaak te vinden in de bioscoop. Ze volgde ook colleges filmgeschiedenis van Nico Brederoo. Ze was daar zo enthousiast over dat ze besloot af te studeren op een filmhistorisch onderwerp. Ze koos voor een film van Ingmar Bergman, wat resulteerde in een half-historische, half-psychologische afstudeerscriptie.

Kassa open op woensdag en zaterdag tussen 14 en 16 uur en een uur voor aanvang van voorstellingen. Kaarten reserveren en bestellen via www.theaterludens.nl.

Meer berichten