Voor diepe vlekken raden experts een chemische oplossing aan die bekend staat als trinatriumfosfaat of TSP.
Voor diepe vlekken raden experts een chemische oplossing aan die bekend staat als trinatriumfosfaat of TSP.
onderhoudstip

Hoe kun je stucwerk reinigen?

Actueel 480 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Stucwerk gaat maar liefst 50 tot 80 jaar mee. Om de verwachte levensduur met succes te kunnen waarmaken, heeft stucwerk aangebracht door een gespecialiseerd stucadoorsbedrijf de neiging om een bescheiden hoeveelheid zorg en aandacht te vragen.

Voor binnenstucwerk kan een nieuwe verfbeurt voldoende zijn. Maar met blootstelling aan de kloppende zomerzon, de huilende wind van de winter en gewoon het vuil en stof dat wordt opgeworpen door passerend verkeer, is het slechts een kwestie van tijd voordat het stucwerk een kleine reparatie of op zijn minst een eenvoudige reiniging nodig heeft. In dit artikel lees je hoe je deze schoonmaakbeurt eenvoudig zelf kunt doen, zodat je niet opnieuw een expert hoeft in te huren voor het stucen van de wand. 

Eenvoudige reiniging kan alles zijn wat je exterieur stucwerk nodig heeft, als reparaties tenminste niet nodig zijn. Het schoonmaken van stucwerk binnenshuis kost meestal niets meer dan water en wat schoonmaakmiddel. Schrob het stucwerk eenvoudig met een vochtige nylon borstel om het oppervlak te verzadigen, en wrijf vervolgens de aanslag weg met een bevochtigde microvezeldoek of een schone katoenen doek. Een kind kan de was doen!

In extreme gevallen met diepe vlekken raden experts een chemische oplossing aan die bekend staat als trinatriumfosfaat of TSP. Het is verkrijgbaar bij de meeste thuiscentra, maar houd er rekening mee dat veilig gebruik TSP vereist dat je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Ventileer de ruimte door ramen te openen en een ventilator te laten draaien. Draag tijdens het werk bovendien de juiste uitrusting. Hierbij kun je denken aan rubberen handschoenen, maar ook een veiligheidsbril en kleding met lange mouwen. Als je dunpleister gaat reinigen met TSP kan het tevens een goed idee zijn om deze voorzorgsmaatregelen te treffen. 

Combineer, nadat je de juiste uitrusting aan hebt gedaan, de TSP met water in een emmer, verdun tot water-tot-TSP-verhouding van 15 op 1. Breng de TSP aan op het aangetaste gebied door middel van een nylon borstel en laat het stucwerk een uur of twee drogen. Op deze manier zul je zelfs de ergste vlekken van het stucwerk kunnen verwijderen normaal gesproken. Dit is zowel het geval in je woning als aan de buitenkant van je huis. 

Buitenstucwerk heeft overigens wel de neiging om veel vuiler te worden en moet vaker worden schoongemaakt. Gebruik om dit te reinigen een tuinslang of een hogedrukreiniger. Verzadig eerst het stucwerk van onder naar boven met de door je gekozen gereedschap om in een mistformatie te spuiten. Schakel vervolgens over op een meer geconcentreerde spray en ga verder met reinigen van boven naar beneden. Controleer het stucwerk na het spuiten op eventuele aanhoudende ophoping en als je ophoping tegenkomt, verwijder het dan met een harde borstel en zorg ervoor dat je niet zo krachtig schrobt dat je het stucwerk vernielt. 

Als er nog steeds vlekken op de gevelbeplating achterblijven, breng dan verdunde TSP aan met een pompverstuiver of een slangpilaar met ingebouwd zeepreservoir. Geef het stucwerk voldoende tijd om te drogen en eindig de schoonmaakbeurt door het stucwerk nog een laatste keer af te spoelen.

Uit de krant

Uit de krant