Bij de aanhoudingen en doorzoekingen werden zaken in beslag genomen die vermoedelijk betaald zijn met door illegale activiteiten verdiend geld (foto: Politie.nl).
Bij de aanhoudingen en doorzoekingen werden zaken in beslag genomen die vermoedelijk betaald zijn met door illegale activiteiten verdiend geld (foto: Politie.nl).

Doorzoekingen en sluiting winkel in The Mall in witwasonderzoek

Actueel 933 keer gelezen

Leidschendam - De politie heeft op dinsdag 23 november drie personen aangehouden in een onderzoek naar witwassen. Naast de aanhoudingen werden er op 10 locaties in Den Haag, Monster, Leidschendam en Buggenum doorzoekingen gedaan.

Rechercheurs hebben op deze locaties, woningen en bedrijfspanden uitgebreid doorzocht. Daarnaast is een aantal panden gesloten: een kerstwinkel in de Mall of the Nettherlands Leidschendam en twee winkels in Den Haag (alle van Soulsistah). 

Hierbij werd onder andere beslag gelegd op onroerend goed, administratie, voertuigen en luxe goederen. De drie verdachten zijn een 30-jarige man uit Buggenum (Limburg), en vrouwen van 49 en 57 jaar uit Den Haag. De drie verdachten zitten op dit moment vast en zullen worden gehoord. Zij zitten in beperkingen, wat betekent dat ze alleen contact met hun advocaat mogen hebben. Het onderzoek is nog in volle gang. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een samenwerkingsverband tussen het FinEC-team van de politie eenheid Den Haag, de districtsrecherche Den Haag West en het basisteam Scheveningen.

Een FinEc-team is gespecialiseerd in financieel rechercheren en voert onderzoeken uit naar daders van witwassen en fraude. Financieel rechercheren is een beproefde methodiek voor het blootleggen van netwerken, het identificeren van daders, het vaststellen van feiten en omstandigheden en het verzamelen van bewijs in strafrechtelijke onderzoeken.

Ondermijning

Bij ondermijning wordt door illegale activiteiten verdiend geld in legale bedrijven gestopt om het geld ‘wit te wassen’ en verdiensten te kunnen verantwoorden. Zo raken onder- en bovenwereld met elkaar vermengd. Dat zorgt voor onveilige situaties.

Uit de krant

Uit de krant