Het hijsen van de Orange the World vlag bij het gemeentehuis in Leidschendam door o.a. wethouder Juliette Bouw (foto: gemeente LV).
Het hijsen van de Orange the World vlag bij het gemeentehuis in Leidschendam door o.a. wethouder Juliette Bouw (foto: gemeente LV).

Gemeente steunt campagne tegen geweld tegen vrouwen

za 27 nov 2021, 12:00 Actueel

De gemeente Leidschendam-Voorburg zegt NEE tegen geweld tegen vrouwen en sluit zich aan bij de internationale campagne Orange the World. Op donderdag 25 november heeft wethouder Bouw de Orange The World vlag gehesen om bewustzijn te creëren voor dit internationale probleem.

Wethouder Juliette Bouw: ”Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld in haar leven. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Momenteel meldt slechts 10% van de vrouwen die met geweld te maken krijgt dit bij een instantie en zijn er vaak al veel geweldsincidenten gebeurd voordat het gemeld wordt. De gemeente Leidschendam-Voorburg wil helpen het taboe op melden weg te nemen door geweld tegen vrouwen bespreekbaar te maken.”

In 2021 is het thema van de campagne in Nederland preventie. De nadruk bij de aanpak van geweld ligt met name op signalering, melding en hulpverlening. “Deze zaken zijn van cruciaal belang, maar meer investeren in het voorkomen van geweld door het bij de wortels aan te pakken is net zo belangrijk. Daar kan iedereen aan bijdragen; individuen, professionals, organisaties, bedrijven en overheden. Bijvoorbeeld door het onderwerp bespreekbaar te maken”, aldus wethouder Bouw. 

Belangrijk is vooral om niet alleen vrouwen en meisjes, maar nadrukkelijk ook hun omgeving te betrekken. Iedereen kan iets doen om geweld tegen vrouwen te stoppen. Hulp nodig of zorgen over iemand in uw omgeving? Neem dan contact op met Veilig Thuis Haaglanden, tel. 070-3469717. Bel bij direct gevaar 112. Meer informatie op www.geweldtegenvrouwenmelden.nl.

Ook de Soroptimisten van Soroptimistclub Voorburg-Rijswijk sluiten zich aan bij de internationale campagne Orange the World. 

Het Poortwachtersgebouw van de begraafplaats aan de Parkweg in Voorburg is weer oranje verlicht, met medewerking van de Stichting Mooi Voorburg. Het oranje uitlichten van een belangrijk gebouw of ander object door overheden is een vast onderdeel van Orange the World. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. Internationaal kleurden eerder bijvoorbeeld Times Square, de Niagara Falls en de Brandenburger Tor al oranje. Zo laten overheden zien dat zij de strijd tegen geweld steunen. 


 Buro JP

Tijdens de Orange the World campagne kan iedereen onderdeel van de oplossing worden en zich medestander in de strijd tegen geweld verklaren. Dit kan door het ondertekenen van de #medestanderpledge op orangetheworld.nl. Hiermee geeft de ondertekenaar aan dat hij/zij zich wil inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden, als vrouw of man, als professional of omstander, als vriend, buur of collega. 

Aan de Orange the World campagne doen meer dan honderd landen mee. De aftrap was op 25 november en eindigt op 10 december. Dit zijn de ‘16 Days of Action’ tegen geweld tegen vrouwen.

Afbeelding

Uit de krant